Повінь у Києві значно посилиться: що треба знати

Коли прогнозують пік весняної повені у столиці

У Києві пік весняної повені прогнозують цього тижня. Про це заявили у Київській міській державній адміністрації з посиланням на інформацію "Укргідрометцентру" , передають "Коментарі".

За прогнозами синоптиків, пік весняної повені у Києві орієнтовно очікують у суботу, 22 квітня. Цьогоріч рівень води перевищує минулорічний на 0,5-1 метр. Зараз рівень води у Дніпрі складає 9359 сантиметрів, а критичний рівень – 9415 сантиметрів за Балтійською системою висот.

"До критичного рівня води лишається ще 50-60 сантиметрів. Ми розуміємо, що вода може сягнути цього рівня, тому проводимо додаткові тренування сил цивільного захисту, рятувальників та всіх служб, які можуть бути задіяні у наданні допомоги мешканцям", – заявив директор Департамент муніципальної безпеки Києва Роман Ткачук.

Рівень Дніпра у Києві завжди регулювався за рахунок роботи каскаду дніпровських гідроелектростанцій (ГЕС). Каховська ГЕС зараз не працює в повному технологічному режимі, тому інші греблі намагаються скорегувати цю ситуацію. Зараз у столиці зафіксовані значні підтоплення багатьох заплавних територій. Це острови парку "Муромець", Гідропарк, Труханів острів, затока Галерна, Корчувате та приватні ділянки в районі Осокорків. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в селищі Іванків у Вишгородському районі Київської області через розмиття дамби затопило вулиці, житлові будинки та важливий переїзд на трасі Київ — Овруч. У зв'язку з погодними умовами та підняттям рівня води у річці Тетерів ситуація ускладнилась. Переїзд на трасі Київ — Овруч, що забезпечує проїзд через річку з смт Іванків у напрямку столиці, повністю перекрито. До ліквідації стихійного лиха залучили військових.

Нагадаємо, річка Ірпінь та її ліва притока річка Буча вийшли з берегів. Існує додаткова загроза підтоплення Києва. Заплави річок Буча та Ірпінь затоплено. Рівень води в цих та в інших водоймах Київщини піднявся внаслідок пропуску весняного водопілля через Київську ГЕС. Через це в регіоні оголосили підвищений рівень небезпеки. Підвищена небезпека зберігатиметься як мінімум до 17 квітня. Через повені є ризики затоплення заплавних територій, низьких ділянок садово-дачної забудови та присадибних ділянок. У найбільшій зоні ризику знаходяться Київ, а також Вишгородський, Броварський та Бориспільський райони Київщини.

Читайте також, що у Києві через збільшення рівня водопілля є ризик підтоплення окремих територій

Дивіться також відео, як виглядають наслідки повені з висоти у Броварському районі Київської області.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися