В одному з парків Києва масово нищать дерева (ФОТО)

Що відомо про ситуацію в заповідній зоні

Національний природний парк "Голосіївський" розповів про шкоду і користь гризунів у заповідній зоні. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію заповідника.

У Голосіївському парку розповіли, що часто в лісі зустрічаються пошкоджені, ніби підточені олівці, дерева. Винуватцем цих пошкоджень є бобер європейський. Ця тварина відноситься до низки гризунів і є найбільшим представником свого виду в Україні. Довжина його тіла досягає одного метру, а вага – до 30 кілограмів. Звір любить лісові річки та струмки з повільною течією, лісові озера, стариці, які не промерзають взимку. Якщо струмок не глибокий, бобри з гілок, трави та мулу будують загату і поселення. Такі греблі витримують вагу людини, бувають висотою 1-1,5 метри і довжиною до 150 метрів. Біля низьких берегів бобри будують "хатки".

"Бобри їдять багато різних видів рослин, але для їх існування, особливо взимку, необхідна наявність осики, верби чи тополі, а інші види дерев мають для них другорядне значення. З дерев та кущів звірі об’їдають молоді пагони і свіжу кору, а для доставки кормів у болотистій місцевості звірі будують спеціальні "канали" – шириною 40-50 см і глибиною до метра. Цікавим фактом є те, що бобри здатні підгризати дуже товсті дерева – більше метра в діаметрі", — розповіли в НПП "Голосіївський".

На території Голосіївського парку бобри поширені в районі озера  Шапарня, а також в заплавах річок Віта, Любка, Котурка та деяких інших місцях. Підгризаючи дерева та пошкоджуючи норами дамби та дороги бобри завдають деякої шкоди, однак у природі не існує абсолютно шкідливих чи корисних тварин, а створюючи греблі ці тварини часто сприяють відновленню та підтриманню гідрологічного режиму певних територій, підсумували у НПП "Голосіївський".

Нагадаємо, у Київському водосховищі вводять тривалу заборону на вилов раків. Заборону на вилов раків, окрім Київського, ввели на Канівському, Кременчуцькому, Кам’янському та Дніпровському водосховищах. Обмеження триватимуть до 2024 року. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Київська обласна рада створила заказник "Річка-Герой Ірпінь" біля міста Буча площею 55 гектарів. Під охорону взято фрагмент річки Ірпінь завдовжки 8,5 кілометрів із берегами по 20 метрів. Саме Ірпінь відіграв одну з найсуттєвіших ролей у захисті Києва за останні тисячу років. Оборонила річка Ірпінь столицю і тепер, у березні 2022 року, коли йшли бої за Київ.

Читайте також, що кияни вимагають очистити забруднені водойми у Голосіївському парку.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Сергій

12 грудня 2023, 15:43

Шкідливою може бути хіба що людина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися