Дерусифікація в Києві: чому досі не знесли пам’ятник Щорсу

Які перепони існують для демонтажу цієї та низки інших споруд

Столична влада не може демонтувати пам'ятник Миколі Щорсу у Києві, відкритий у 1954 році на честь 300-річчя возз'єднання Росії та України, через позицію міністра культури Олександра Ткаченка. Про це в ефірі телеканалу "Київ" розповів депутат Київської міської ради Дмитро Білоцерковець, передають "Коментарі".

За його словами, в рамках декомунізації в Києві визначили 35 об’єктів з офіційним статусом пам’ятників, що мали б бути демонтовані в столиці.

"З них тридцять вже демонтовано, п’ять — ще не демонтовано. Чому ці п’ять не демонтовані? Перший пам’ятник — це пам’ятник Щорсу, який виходячи з закону про декомунізацію, був офіційний лист його демонтувати. Але він має статус пам’ятника національного значення. Спочатку перед демонтажем треба зняти цей статус. І тут ми побачили позицію Мінкульту і профільного міністра, який чітко зазначив, що такий пам’ятник, не можна демонтувати. Він пішов на перекір закону про декомунізацію, і чітко визначив, що його позиція така, що Мінкульт не буде знімати статус пам’ятника національного значення з Щорса", — розповів про ситуацію Білоцерковець.

Окрім цього, є невизначені питання в законі про декомунізацію ще по трьом іншим пам’ятникам у столиці — це "Таращанець", Січневого і Жовтневого озброєних повстань. Усі вони зведені на братських могилах, і це — проблема для демонтажу.

"Там є поховання. Це інша ситуація. Ми можемо демонтувати пам’ятник, але там є могили, і держава на національному рівні має чітко визначити, що має місто робити з похованням: чи потрібно його переносити, чи ні. Чи потрібно його залишити, чи потрібно змінити пам’ятник? Ми чекаємо рекомендації з боку держави, що робити з такою ситуацією", — прокоментував депутат Київської міської ради.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві демонтують радянський герб з монументу "Батьківщина-мати" та вже створено проєкт заміни. Наступного року розпочнеться конкурс на тризуб, який встановлять замість серпа і молота. 

Нагадаємо, монумент "Батьківщина-мати" розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Цей пам’ятник у Києві відкрили в 1981 році. Столична скульптура загальною висотою у 102 метри є найвищою в Європі. Вага сталевої фігури жінки зі щитом та мечем становить пів тисячі тон. На пам’ятнику обладнані два оглядових майданчика, з яких відкривається панорама Києва.

Через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну у Києві та інших містах активізувався процес дерусифікації. Це стосується й монументу "Батьківщина-мати". Один з символів столиці пропонували змінити, зокрема — прибрати герб СРСР або замінити його на Державний герб України. Декомунізувати Батьківщину-мати у петиції пропонували ще торік. Автор вважав, що монумент можна перетворити на скульптура Архистратига Михаїла.

Читайте также