У музеях Києва показали рідкісні артефакти (ФОТО)

Які предмети вберегли митники від вивозу за кордон

У Музеї історії Києва та Національному військово-історичному музеї показали врятовані від незаконного вивезення з України сотні артефактів. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Київської митниці.

За даними відомства, у столичні музеї передали 469 предметів нумізматики, фалеристики, холодної зброї та військового спорядження від епохи бронзи до ХІХ століття. Науковці київських музеїв провели експертизу вилучених київськими митниками цінностей та виявили вкрай рідкісні зразки. Серед них — сокира-кельт ХІІІ-ХІІ століття до нашої ери, нумізматичні групи римських і польських монет, скіфські наконечники, а також рідкісні вістря списів.

"Усі ці цінні артефакти громадяни намагалися незаконно в міжнародних поштових відправленнях за кордон", — зазначили у Київській митниці.

Розкрадання культурного спадку України прокоментував начальник Київської митниці Сергій Сілюк. За його словами, торік в Київській митниці помітили тенденцію до збільшення кількості спроб незаконно переслати культурні цінності з України поштою за кордон.

"На нашу думку це, перш за все, пов’язано зі змінами геополітичної ситуації — війною. Унаслідок закриття північно-східних кордонів України, відсутність як міжнародного авіасполучення з Україною, так і деяких залізничних маршрутів, неможливість вільного перетину кордону певними категоріями громадян призвели до перерозподілу так званого "чорного ринку культурних цінностей", — заявив Сілюк.

Заступник генерального директора з наукової роботи Музею історії Києва Олександр Пашковський пояснив, що втрачають українська наука та історія, а відповідно й усі українці, внаслідок грабіжницького ставлення до культурних цінностей.

"Для археологів та істориків, що досліджують і пишуть наше минуле, ці предмети, врятовані Київською митницею, як не парадоксально – втрачені назавжди. Якби археолог віднайшов, наприклад, сокиру-кельт під час своїх досліджень у культурному шарі, він би з великою імовірністю міг сказати точне датування, походження, обставини, за яких він був загублений чи похований, приналежність до певної археологічної культури, а відтак і рівень розвитку культурних та економічних зв’язків конкретної спільноти. Та цього ми вже не дізнаємось", — прокоментував експерт.

Національний військово-історичний музей України провів значну роботу з атрибуції предметів археології холодної зброї та військового спорядження.

"Особливої уваги заслуговує залізний наконечник спису доби Київської Русі скандинавського типу. Це вкрай цінний артефакт, виготовлений з візерункової сталі, в сучасному розумінні дамаску, та прикрашений скандинавським орнаментом… Подібні списи дуже рідкісні та становлять найцінніші екземпляри  колекцій предметів археології світових музеїв. Попри те, що ця річ викреслена із історичного контексту, наконечник має значну художню та культурну цінність і в подальшому мусить бути включеним до Музейного фонду України", — наголосив директор Національного військово-історичного музею України Андрій Ільєнко.

Нагадаємо, столичні митники запобігли незаконному вивезенню до Польщі старовинних монет, чотири з яких мають культурно-історичну цінність, а решта — історичну цінність. Дев'ять монет Речі Посполитої, сім монет Королівства Польського, Великого Князівства Литовського та Королівства Прусія, а також дві монети часів Російської імперії виявили працівники Київської митниці у міжнародному поштовому відправленні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що київські митники вилучили з міжнародних відправлень пів десятка монет часів Римської імперії. На митниці викрили відразу 14 спроб незаконного пересилання з України старовинних монет. Монети відправляли двоє чоловіків з Хмельницького. Посилки прямували до Канади, США та Чилі. У міжнародних відправленнях знаходилося 48 монет різного віку, найстаршій з яких — майже дві тисячі років. Всі монети мають історичну цінність.

Читайте також про ТОП-10 резонансних затримань від Київської митниці.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Геннадий здравствуйте

13 квітня 2023, 19:28

Клоуны)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися