У Києві можуть знести пам'ятник Пушкіну: деталі

В мерії столиці розглянуть петицію киян

У Києві вимагають від влади демонтувати пам'ятник Олександру Пушкіну, розташований поблизу станції метро "Шулявська". Про це йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради, передають "Коментарі".

Петицію №12081 щодо знесення пам'ятника Пушкіну, розташованого по проспекту Перемоги поблизу станції метро "Шулявська", зареєстрував Вадим Поздняков. Автор звернення акцентує увагу влади на важливість процесу декомунізації столиці.

"Прошу провести негайний демонтаж пам'ятника Пушкіну, який досі стоїть на Шулявці. Процес деколонізації активно триває по всій Україні. Пам'ятники Пушкіну є головними російськими ідеологічними маркерами, так само, якими були пам'ятники Леніну для періоду радянської окупації", — йдеться в петиції.

Автор петиції вважає, що "час нарешті позбутися головного імперського маркера і місту Києву", бо інші міста вже це зробили:

"Пушкінопад вже відбувся у Харкові, Дніпрі, Миколаєві, Чернівцях, Ужгороді, Мукачеві, Тернополі, Кропивницькому, Кременчуці, Кролевці, Конотопі, Чернігові, Полонному та інших містах і селах нашої країни".

Петиція зібрала необхідну кількість голосів та має бути розглянута Київською міською радою. Київський міський голова Віталій Кличко доручив заступнику голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень Володимиру Прокопіву та постійним комісіям Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків і з питань культури, туризму та суспільних комунікацій розглянути петицію в установленому порядку.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон, що дозволить знести у Києві пам'ятник Олександру Пушкіну і перейменувати парки та вулиці, названі на честь цього російського поета. Очільник Міністерства культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко пояснив, що тепер є законні підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

Торік у Києві пропонували в петиції знести пам'ятник Пушкіну, розташований по проспекту Перемоги поблизу станції метро "Шулявська", та перейменувати парк на честь Олександра Довженка. До речі, парк імені Пушкіна у Києві розташований поблизу кіностудії імені Олександра Довженка. Тож автор петиції не випадково пропонував саме таку зміну назви столичної зони відпочинку. Однак петиція не зібрала достатню для розгляду кількість голосів.

Читайте також, що у Києві закликали владу перейменувати парк Пушкіна. Однак петиція не набрала необхідну кількість голосів для розгляду в Київській міській раді.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися