Шкільну мозаїку на Русанівці декомунізувати не потрібно, а зберегти – треба. Висновок інституту Нацпам'яті

Тиждень тому "Коментарі" писали про радянську мозаїку на стіні гімназії №136 на Русанівці.

Декоративний твір мали знищити, бо стінки закладу вирішили утеплити. Питання стояло руба - частина киян і мистецтвознавці виступали за збереження цього твору, інші вважали, що це радянський агітпром і твір мають демонтувати, бо він підпадає під дію закону про декомунізацію. Цю суперечку викликало зображення піонерської краватки, червоного прапора та п’ятикутної зірку.

За словами автора інтернет-спільноти Ukrainian Modernism Дмитра Соловйова, директорка гімназії Наталія Головко була не зацікавлена ​​в збереженні мозаїки. "Я дзвонив директрисі - вона не зацікавлена в збереженні унікальної мозаїки, але готова розглянути документи про її цінність від експертів (кандидатів історії та архітектури)", - зазначав Дмитро. Тому він на своїй сторінці в ФБ прохав мистецтвознавці та істориків письмова обґрунтувати позицію за збереження чи за демонтаж мозаїчного малюнка. 

Український інститут національної пам'яті повідомив офіційним листом свою точку зору. За висновком фахівців інституту, "мозаїчне панно, яке розташоване на стіні Гімназії № 136 м. Києва є взірцем українського монументально-декоративного мистецтва радянської доби". Інститут підтримав клопотання мистецької ініціативи Ukrainian Modernism щодо збереження пам’ятки монументально-декоративного мистецтва. 

3ZLfpXgMPFqMtRNVEqqOdpB8j.png

І розтлумачив, що відповідно до винятку, передбаченого підпунктом "д" пункту 4 частини першої статті 1 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", пам’ятники, пам’ятні знаки, пов’язані з розвитком української науки та культури обов’язковому демонтажу не підлягають.

“Таким чином, розташоване на стіні Гімназії № 136 мозаїчне панно не містить символів комуністичного тоталітарного режиму та обов’язковому демонтажу не підлягає”, - йдеться у листі.

Тому, Голова інституту Антон Дробович, пропонує керівництву гімназії тимчасово утриматися від утеплення відповідної стіни шкільного закладу, що призведе до знищення твору монументально-декоративного мистецтва, до визначення його мистецької цінності.

Після того пропонується або взагалі відмовитися від демонтажу, або провести зберігаючий демонтаж з подальшим поверненням твору на утеплену та підготовлену стіну за участі митців та відповідних експертів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися