Пам’ятники Пушкіну, Щорсу та ще кілька дозволили знести у Києві

Об’єкти вилучили реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини низки об’єктів у Києві та інших містах. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України, передають "Коментарі".

Серед вилучених об’єктів пам’ятники російському письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам.

"Триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати та перемістити пам’ятники", – прокоментував тимчасово виконуючий обов’язки міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

З Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини вилучили наступні об’єкти у Києві:

·       пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському,

·       пам’ятник Щорсу на бульварі Тараса Шевченка,

·       могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, 

·       монітор "Железняков" по вулиці Електриків,

·       пам’ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською.

Крім того, пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, "Україна – визволителям" в Ужгороді, Меморіальний комплекс "Борцям революції" в Луганську. 

Нагадаємо, у Києві ініціативна група "Парк Прирічна" створила однойменну громадську організацію та подала на Київську міську раду позов до суду щодо будівництва паркінгу на Оболоні. За даними громадської організації "Парк Прирічна", вже відкрито судове провадження. Активісти сподіваються, що Київська міська прокуратура доєднається до судового процесу задля захисту інтересів громади. Подробиці — за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві планують створити нову ботанічну пам'ятку природи.

Читайте також, яке важливе відкриття зробили археологи у Київській області.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися