Процес збереження храмів козацьких часів стартував на Київщині

Сакральні споруди додадуть до електронного реєстру пам’яток архітектури

У Київській області анонсували старт процесу збереження пам'яток культурної спадщини регіону з використанням сучасних технологій та інновацій. Про це розповіла директорка Департаменту культури й туризму Київської обласної військової адміністрації Анна Куценко, передають "Коментарі".

За її словами, переважну більшість козацьких церков знищили в радянські часи. Так влада боролася з історичною пам'яттю українського народу. У цей час знищили понад 70% старовинних храмів в Київській області. Терміном "козацькі церкви" переважна більшість архітекторів називають сакральні споруди Наддніпрянщини. Ці храми будували в українських архітектурних традиціях в період Гетьманщини і до початку ХІХ століття.

"У 2024 році Департамент культури та туризму Київської обласної військової адміністрації визначив для себе основним напрямком діяльності оцифрування культурної спадщини. Провідні проєкти цього періоду спрямовані ціннісних пам’яток нашої культури", — зазначила Куценко.

Мова йде про сакральні споруди, що зводили за кошти козацької старшини, або за проектами, розробленими козацькими зодчими. Це дерев’яні та муровані храми. Особливим сегментом архітектурної історії України стали невеликі мобільні церкви з дерева, зведені козаками. Згодом ці храми ставали монументальними.

У Київській області найстаріша церква розташована у Бориспільському районі. Це храм Покрова Божої Матері в селі Сулимівка. Сакральну споруду у XVII столітті побудував гетьман Іван Сулима. Наймолодший козацьких храм, Покровська церква, розташований у селі Бородані в Бородянському районі Київської області. Цю сакральну споруду освятили у XIX столітті, через 250 років після руйнації Запорізької Січі. Експерти вважають, що це був останній козацький храм в історії. На думку архітекторів, загалом у Київській області 28 козацьких церков та одна каплиця.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що кияни вимагають від столичної влади захистити від знищення історичну будівлю в центрі Києва. Мова йде про Будинок Замкова та повернення йому статусу пам’ятки історії. До Київської міської ради звернулися з петицією, яка майже зібрала необхідну кількість голосів для розгляду. Подробиці — за посиланням.

Нагадаємо, Будинок Київського повітового земства врятували від забудови. Київський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову столичному забудовнику в позбавленні охоронного статусу. Будинок Київського повітового земства побудували на початку ХІХ століття.

Читайте також, що на реставрацію історичного будинку у Києві витратять десятки мільйонів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися