Психологиня розповіла, як читання книг із дітьми впливає на стосунки у сім'ї

Тетяна Стус вважає, що дітям треба читати сучасну літературу

Під час дискусії щодо запуску благодійної акції "Книга краще ґаджета" експерти обговорили проблеми сучасних бібліотек Києва. Письменниця, дитяча психологиня, керівниця Лабораторії дитячого читання "БараБука" НЦ "Мала академія наук України" Тетяна Стус поділилася порадами, як прищепити дітям любов до читання та книг, а також пояснила, чому спільне читання з дітьми сприяє налагодженню теплих стосунків із батьками.

За словами Тетяни Стус, сучасні діти мають розвиватися без тих шаблонів, які містить стара література. Адже дітям потрібні сучасні книги, новинки. Експертка провела паралель із технікою та наголосила, що сучасна людина, в основному, не купує автомобілі 30-річної давнини або  холодильники, а вкладає гроші у нові девайси. З книгами така ж ситуація, наголошує Тетяна Стус. Оскільки книга несе у собі смисли, шаблони поведінки, стереотипи. Також  психологиня додала, що за 20 останніх років, поки вона досліджує дитяче читання і шкільну літературну освіту, жодна дитина не сказала, що любить шкільну програму читання з літератури, де прописані твори авторів минулих століть.

"Необхідно читати сучасні видання, адже це є сучасні смисли, актуальні для дитини, які роблять світ дитини синхронним тому світу, у якому вона живе. Давайте дітям такі більш реальні інструменти, які будуть допомагати їм будувати життя гармонійно", - наголошує експертка.

А от рідери не є повноцінною альтернативою книжці, вважає Тетяна Стус, бо у видання є якісь ігрові елементи, оздоблення, ілюстрації, через які діти розвиваються більше гармонійно, сприймаючи книгу на дотик.

За її словами, дослідження показують, що діти, які читають, на 1,5-2 роки випереджають ровесників за розвитком і за вмінням працювати з важливою інформацією у школі.

Книга як подарунок – це складне питання, пояснює психологиня. З одного боку, книга повинна стати щоденним супутником дитини, а не довгоочікуваним презентом раз чи пару разів на рік. З іншого боку, краще, щоб дитина мала можливість сама обрати книгу, яка їй запала у душу. Тому буде більш доречним похід із дітьми до книгарні, купівля для неї ваучера на придбання книжок або спільне відвідування інтернет-магазину. Психологиня радить толерантно ставитися до вибору дітей, адже найбільш продуктивний спосіб привести дитину до книги – це її самостійний вибір.

Книжки – це не лише естетика, необхідний елемент розвитку, а й спосіб підтримання духовного зв'язку з дітьми під час спільного читання.

"Спільне читання – це один з елементів налагодження стосунків між батьками та дітьми, тому що читання – це не лише читання історій і осмислення важливих питань, це і перебування разом. Багато проблем у батьків із підлітками, наприклад, бо втрачена спільна комунікація. А спільна робота, перебування у спільному просторі, якраз читання з раннього віку дає можливість не втрачати ниточку спілкування між батьками та дітьми", – говорить Тетяна Стус.

Усі охочі можуть допомогти закупити нові книжки для дитячих бібліотек Києва та взяти участь у благодійній акції  "Книга краще ґаджета". Для цього перейдіть на сторінку books.turbota.in.ua.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Києві стартувала програма допомоги бібліотекам для дітей.

Повне відео можна подивитися на каналі "Коментарі".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Иван

9 лютого 2022, 13:28

.....современные дети должны развиваться без тех шаблонов, которые содержатся в старой литературе. Детям нужны современные книги, новинки. Эксперт провела параллель с техникой и подчеркнула, что современный человек, в основном, не покупает автомобили 30-летней давности или холодильники, а вкладывает деньги в новые девайсы. С книгами такая же ситуация, отмечает Татьяна Стус. Поскольку книга несет в себе смыслы, шаблоны поведения, стереотипы.... Хочется сказать Тане Стус, истины заложенные в смысл очень многих "старых", по ее словам книг, не устаревают никогда. И аналогия с техникой 30 летней давности просто глупа и банальна. Со слов "психолога" доброта, порядочность, целомудрие, дружба это те, страшно сказать, шаблоны которые устарели???? А что же должны тогда пропагандировать детские книги? Некую современную гендерноравенственную чушь, или может свободу сексуального поведения? Современное не значит обязательно отрицающее или отвергающее старое, должна быть преемственность, традиция, наследование....

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися