Свято Масниці в музеї архітектури та побуту: коли відбудеться захід

У перші вихідні березня в музеї організовують свято Масниці

Киян запрошують відсвяткувати Масницю на території музею народної архітектури та побуту в Пирогово. Святкування відбудеться 5-6 березня 2022 року. Про це повідомляють на сторінці музею.

Масницю традиційно святкують протягом останнього тижня перед Великим постом. Завершується вона Прощеною неділею. В ці дні вживають молочну продукцію, готують млинців, вареники та інші страви з сиру. Такі страви не випадкові, адже вареники нагадують за формою місяць, а млинці - сонце. Таким чином наші предки вшановували небесні світила.

Масниця - веселе свято, яке супроводжується виконанням народних обрядів, що мають язичницьке коріння. Наші пращури гуляннями та піснями закликали родючу теплу весну й проводжали зиму, а також згадували й "частували" душі померлих предків.

У народі Масницю ще називають Масляною, Сирницею, Колодієм, Турицею. На протязі сиропусного тижня відбувається жартівливий обряд Колодки або Колодія. Коли заміжні жінки жартують з неодруженої молоді. Не обходиться Масниця й без спалювання Марени або "Кострубатого діда - символа зими.

Цього року у Національному музеї народної архітектури та побуту відвідувачі музею зможуть побачити максимально відтворений давній обряд Колодія. Також в програму святкування входять виступи народних колективів, забави, танці та частування варениками, млинцями та узваром.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Національному художньому музеї відбудеться цікавий захід для дітей. Киян з дітьми запрошують на пізнавальний музейний квест "Подорож музеєм. Захід відбудеться 12 лютого в приміщенні Національного художнього музею. Про це повідомляють на сторінці музею в Facebook. Вік учасників від 10 до 14 років.

Також ми писали, що в картинній галереї можна подивитися виставки картин, що присвячені окремому напряму художнього зображення ночі в картинах сучасності та творців минулих років. Міжмузейний проект експонуватиметься до 14 лютого. Організатори - Національний музей "Київська картинна галерея" благодійний фонд "Фундація КУЛЬТАУРА".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися