Музей битви за Київ збирає докази воєнних злочинів армії РФ (ФОТО)

Перші експонати вже прибули до закладу

Національний музей-заповідник "Битва за Київ у 1943 році" почав збирати свідчення про воєнні злочини російської армії за час повномасштабного вторгнення в Україну. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Вишгородської районної ради Київської області.

Музей-заповідник "Битва за Київ у 1943 році", розташований у селі Нові Петровці, неодноразово потрапляв під обстріли російських окупантів під час бойових дій у Київській області. Символічно, що експозиція закладу розповідає про події осені 1943 року під час Другої світової війни, форсування Дніпра та створення Лютізького плацдарму, а також про перебіг Київської наступальної операції.

У 2022 році після звільнення Київської області від ворожих російських військ працівники музею "Битва за Київ у 1943 році" розпочали збір матеріалів та предметів, що свідчать про злочини російської армії під час військових дій на території України і Київщини зокрема.

"Одним з перших, хто долучився до збору таких матеріалів, є полковник ЗСУ Сергій Харитончук. Днями він побував у музеї-заповіднику та передав зібрані експонати", — йдеться в повідомленні Вишгородської районної ради.

В музеї-заповіднику "Битва за Київ у 1943 році" вдячні захисникам України, які знаходять час та можливість посприяти у зборі свідчень та експонатів, а також допомагають закладам культури фіксувати воєнні злочини.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у селі Іванків російські окупанти знищили історико-краєзнавчий музей та майже усі його експонати. В будівлі закладу після влучання ворожого снаряду сталася пожежа та обвалився дах. Згоріли майже усі експонати, серед яких картини всесвітньо відомої української художниці Марії Примаченко.

Водночас, музей-інсталяція у Чорнобилі "Зірка Полин" мало цікавив російських окупантів, тут вцілили усі експонати. Звідси солдати "другої армії світу" вкрали лише телевізори, залишивши безлад та прострочені консерви зі своїх пайків.

Дивіться також відео, як у Києві знесли монумент радянських часів з-під Арки дружби народів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися