В затопленому селі Демидів люди побоюються не пережити зиму

Ситуація з підтопленням погіршилась

В селі Демидів, мешканці якого зупинили наступ російських окупантів на Київ підірвавши дамбу водосховища, вода продовжує затоплювати будинки та навколишню територію. Про погіршення ситуації розповіли в ефірі телемарафону, передають "Коментарі".

Мешканцям села Демидів мають виплатити по 20 тисяч гривень допомоги з обласного бюджету на кожне постраждале домогосподарство. Однак ситуація через підтоплення населеного пункту погіршилась та залишається критичною. Люди бідкаються, що можуть не пережити цю зиму через затоплені будинки, погреби та поля. Городи селян перетворилися на болота, а пасти худобу ніде.

"Ні городу нема, ні картоплі нема, ні буряка, ні моркви, ні яблук — нічого. В нас все пропало. З худобою зовсім погано. Я ходжу в чоботах по траву, щоб хоч трохи їм нарвати. Поки ще трохи є, а далі я не знаю, що з ними буде", — розповіла місцева жителька Тетяна.

Найбільше жінку непокоїть погреб. Він повністю затоплений. Господарці вдалося витягти з підвалу консервацію. "Я не знаю, що буде взимку, бо у нас в погребах вода та якщо все це замерзне, я не знаю, як ми перезимуємо. Я не знаю, що буде з нами", — бідкається жінка.

Вода під будинками вже почала руйнувати фундамент і просочуватися в середину помешкань. В деяких хатах вода вже зіпсувала підлоги та меблі, люди не знають, як врятувати майно та як жити далі. Від задухи та смороду одна з пенсіонерок у Демидові захворіла. Причину хвороби виявила під шпалерами — павутиння чорної плісняви.

Мешканці Демидова вже пів року живуть без питної води. Її завозять у дуже обмеженій кількості. Особливо цей дефіцит люди відчувають у спеку. Брати воду з криниць селяни бояться навіть для тварин. А через те, що повінь знищив урожай, багато людей не матимуть запасів взимку. Гуманітарну допомогу в Демидів вже місяць не доставляють.

Через значну вологу і новий для Демидова мікроклімат в селі з’явилися качки, гадюки та тисячі жаб. Загалом в населеному пункті затоплені городи та погреби у майже сто будинках. Вода не відступає, бо прибуває швидше, ніж її встигають відкачувати. В Демидові сподіваються, що рівень води за місцевою дамбою знизиться до осені. Щоб хоч якось пережити зиму вода має відійти щонайменше на два метри.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що пошкоджений шлюз дамби Київського моря біля села Демидів відновлять в найкоротші терміни. Після звільнення Київської області від російських окупантів над проєктом відновлення пошкодженого шлюзу почали працювати фахівці. Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба обіцяв, що ремонт на пошкодженому шлюзі дамби Київського моря завершать до 1 серпня цього року.

Читайте также