У зруйнованому селі під Києвом почали встановлювати модульні будинки

Допомагає місцевим мешканцям чеський меценат

У зруйнованому російськими окупантами селі Мощун за кошти іноземного благодійника встановили перший модульний будинок та планують встановити ще декілька. Як чеський бізнесмен допомагає мешканням, які залишилися без житла, розповіли в сюжеті телеканалу "Київ", передають "Коментарі".

Мощун став кісткою в горлі окупантів. Це один з населених пунктів, де стримали наступ ворога на столицю. Під час спроби прориву на Київ російські окупанти вщент зруйнували село Мощун. Тут немає жодного вцілілого будинку, 85% зруйновано вщент. Тисячі людей залишилися без житла.

Пенсіонерка Люба з донькою та зятем повернулась до рідного села після звільнення населеного пункту від російської навали. На місці свого будинку літня жінка побачила згарище.

"Жахнулася просто. Це все, що залишилось. Слава Богу, що ми вчасно уїхали, що ми цього не бачили, як горіло. Це ж жах один — бачити усе це твоє все майно. І те, що ми нажили, усе в будинку тоді лишилося. Ми в чому стояли, в тому й тікали. Все на світі тут залишилось", — згадує жінка на руїнах згорілої вщент рідної садиби.

Побутові зручності родина облаштувала на подвір’ї знищеного будинку, а зимувати готувалися у крихітній літній кухні. Коштів на відновлення житла у них немає, а очільники села Мощун нічого не обіцяли.

"Ходили в клуб, до старости. Він говорив, що поки нічого не знає, що війна триває, які гроші", — прокоментувала Люба.

Неочікуване родина отримала звістку про новий дах над головою. Допомогти вирішив чеський бізнесмен, який під час візиту до Мощуна побував в гостях у Люби та побачив, в яких умовах живе сім’я. Тоді підприємець з Чехії пообіцяв спробувати допомогти і допоміг. Бізнесмен завітав до села Мощун на запрошення місцевих активістів.

"Він нам розповів, що з досить бідної сімї і досить добре розуміє, що таке бути без будинку, без їжі, без елементарних речей. У нас була екскурсія. Люди випадково вийшли на вулицю. Юрх прийняв рішення зайти до їхнього будинку, познайомитися з цими людьми. Коли він побачив їхні умови, він сказав, що по-перше їм потрібно встановити модульний будинок", — розповіла активістка.

Модульний будинок встановили во дворі пенсіонерки Люби за день. Тут є спальна кімната, кухня, вбиральня, бойлер та душова кабіна, підведені усі комунікації. Вартість модульного будинку становить 10 тисяч євро. Його обіцяють облаштувати "під ключ".

"Вони сказали дадуть нам електроплиту, сантехніку сказали, що усю привезуть. Навіть диван, сказали, привезуть. Хоч маленький, але все є там. Взагалі це мрія від Бога, мабуть. Сам Бог послав", — радіє власниця новому житлу.

Чеський бізнесмен планує й надалі допомагати мешканцям села Мощун з облаштування житла. Він вже погодив встановлення ще десяти модульних будинків. Наразі ж у Мощуні та Горенці повного відновлення потребують майже 1300 будинків. Заявки на модульні будинки подали 270 родин.

picture

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у селі Мощун створили мурал-оберіг. На патріотичній композиції зображені лелеки, як символи продовження життя й відродження Київщини. Як виглядає мистецтво воєнного часу в Мощуні — дивіться відео.

Нагадаємо, в Ірпені на території санаторії "Дубки" відкрили модульне містечко для 350 людей, які втратили житло через бойові дії під час повномасштабного вторгнення російських окупантів в Київську область. Модульні конструкції Ірпінь отримав безкоштовно від уряду Польщі. Як виглядає тимчасове житло — читайте та дивіться в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися