Експерт розповів, чому кияни не квапляться здавати видану зброю

Яка ситуація з легалізацією зброї

Більшість киян не хочуть повертати видану під час повномасштабного вторгнення російських військ зброю, бо не впевнені що отримають знову її в разі повторного наступу на столицю. Про ситуацію з легалізацією зброї в ефірі телеканалу "Київ" розповів радник міністра внутрішніх справ України у 2015-2021 роках Володимир Мартиненко, передають "Коментарі".

На початку війни для захисту від окупантів у Києві видали понад 6,5 тисяч одиниць зброї, з яких кияни, за даними столичної поліції, повернули лише тисячу. Правоохоронці запевняють, що зброю видавали за обліком, а зараз працюють над створенням єдиного реєстру власників. Законодавче регулювання обігу зброї дозволить зробити інвентаризацію засобів ураження, що знаходяться у цивільного населення.

"За інформацією міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, в Києві видали близько 40 тисяч автоматів і близько 10 мільйонів набоїв. Це те, що він казав тоді. Скільки з цієї зброї повернули? Очевидно, що не дуже велику частину", — сказав Мартиненко.

На його думку, в Україні величезна проблема з обліком зброї через законодавче неврегулювання в цій сфері. Окрім того, багато зброї видано в столиці без жодного дозволу та реєстрації.

"Згідно з законом, у нас добровольчим формуванням територіальних громад зброю мала б видавати поліція. Насправді ж цю зброю видавали Збройні сили України, бо на початку війни в пунктах видачі зброї були величезні черги, та часто зброю видавали прямо з вантажівок. Стояло питання захистити Україну, захистити столицю від ворога. Ось тоді видавали достатньо багато", — заявив ексрадник очільника МВС України.

Правоохоронці розглядали різні варіанти реєстрації такої зброї, цей процес триває. Водночас кияни не поспішають повертати зброю, бо не вірять, що знову зможуть її отримати у випадку раптової атаки на столицю та за потреби знову захищати Київ, вважає Мартиненко.

"Коли на початку війни на нас був наступ, коли ворог дійшов аж до околиць Києва, а диверсійно-розвідувальні групи відловлювали навіть по Києву, тоді стояло питання в одному форматі. Зараз стоїть питання в іншому форматі, що досить велика частина цієї зброї є на руках", — прокоментував експерт.

Ситуацію з неповерненням зброї підігрівають заяви деяких політиків та експертів щодо повторного наступу на Київ. Через це у захисників не викає бажання повертати зброю, якою вони можуть захищати себе та країну. Як наслідок — правоохоронці стають заручниками ситуації, тому що незареєстрована зброя тягне за собою кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від трьох до семи років. Якщо ж людина добровільно здає зброю, то звільняється від кримінальної відповідальності.

"У нас нікуди не зникла загроза наступу на Україну з боку Білорусі. Нікуди не зникла загроза наступу на Київ — про це говорять представники Збройних сил України. Відповідно, ті, хто став на оборону України, вони ж не будуть боронити країну голіруч, в них є зброя і потрібен правильний спосіб її легалізувати", — підсумував експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що з початку введення воєнного стану у Київській області в поліції видали населенню майже 700 одиниць зброї, з яких третину вже повернуто. Цифри кількості зброї в регіоні значно відрізняються від цих показників у Києві. Кияни неохоче повертають отриману зброю — з 6,5 тисяч одиниць здали лише тисячу. 

Нещодавно у Деснянському районі Києва виявили одне з добровольчих формувань територіальної оборони, учасники якого незаконно зберігали арсенал зброї та боєприпасів. Подробиці спецоперації — в нашому матеріалі.

Читайте також, що під виглядом добровольців у Києві діяла банда під керівництвом російського агента.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Партия 5.10

22 серпня 2022, 19:29

И правильно делают, что не отдают, после войны всю эту власть за последние 8 лет надо обязательно к стенке поставить ! А то обгадились с перепугу, спасай всю эту порохатую и зеленою сволоту, а теперь отдавай им народное.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися