Кияни активно долучилися до процесу декомунізації: подробиці

Громадськість запропонувала демонтувати з публічного простору Києва пам’ятки, пов’язані з росією та СРСР

Кияни активно долучилися до завершення процесу декомунізації. Мешканці Києва доповнили список більше аніж двома сотнями об’єктів. Про це повідомив заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

За його словами, громадськість запропонувала демонтувати з публічного простору Києва 76 пам’яток і 168 пам’ятних знаків та елементів оздоблення, пов’язаних з історією та культурою росії та СРСР. 

"Ця цифра чимала, але не остаточна, оскільки багато позицій дублюють одна одну. Наше завдання полягає в тому, аби їх систематизувати. Мушу сказати, що є багато позицій, котрі стосуються поховань, могил солдатів часів Другої світової війни. Ми вже попередньо отримали роз’яснення від Мінкульту, що такі позиції становлять собою виключення з закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів і заборону їхньої символіки. Наруга над пам’ятками Другої світової війни 1939-1945 років, їх руйнування або знищення тягне за собою відповідальність згідно із законом", - зазначив Володимир Прокопів.

У зв’язку із цим органи місцевого самоврядування мають прийняти системні і зважені рішення.

"Вкотре наголошую, попри численні бюрократичні моменти і невідповідностей ми якнайшвидше хочемо завершити декомунізацію та дерусифікацію у столиці", - додав заступник голови КМДА.

На території КПІ прибрали радянську символіку з пам’ятника на честь загиблих викладачів і студентів. Про це повідомляють "Коментарі".

"У роки війни багато викладачів, співробітників і студентів КПІ воювали в армії, у підпільних організаціях, партизанських загонах. З них понад 80 осіб загинули. На монументі, зведеному на їхню честь, знаходився герб СРСР, який і було демонтовано", - йдеться в повідомленні.

У Києві пропонують знести радянський пам'ятник "палійці українських хат". У Києві пропонують демонтувати комуністичний пам'ятник Зої Космодем'янській на вулиці Олеся Гончара, 74-А. Петиція з відповідним проханням з'явилася на сайті Київської міськради, пишуть "Коментарі".

"Вся історія цієї Зої - вигадка радянських пропагандистів. Все що зробила реальна Зоя - спалила декілька сільських хат, в яких жили мирні українці. Кому цей пам'ятник? Палійці українських хат? Чи радянській пропаганді? Хай там як, але місто має позбавитись цього шматка колоніального спадку", - йдеться в тексті петиції.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Наталья

9 листопада 2022, 15:27

Маразм крепчает...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися