На в’їзді до Києва затримали проросійського священника (ФОТО)

Подробиці розповіли прикордонники

На в’їзді до Києва затримали священника Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) з компрометуючими матеріалами російського спрямування. Про це повідомили у Державній прикордонній службі України (ДПСУ), передають "Коментарі".

За даними відомства, громадянина України зупинили для перевірки прикордонники на в’їзді до Києва. Священик 1969 року народження є уродженцем Росії, проте проживає в Україні і має українське громадянство. Під час перевірки прикордонники побачили, що в його закордонному паспорті є відмітки про перетин кордону з РФ, датовані 2021 роком. Також монах мав російську трудову книжку, де зазначено, що до 2016 року він працював на одному з заводів в РФ.

"У мобільному телефоні прикордонники виявили підписки на телеграм-канали російської пропаганди, квитанції про оплату в банку Росії, безліч номерів російських операторів та листування, в якому священник цікавиться правилами в‘їзду на територію РФ", — розповіли у Держприкордонслужбі.

В ДПСУ додали, що зі слів священика УПЦ МП, зараз він несе службу в одному з монастирів на Київщині. Також чоловік повідомив, що займається підприємницькою діяльністю — виготовляє вироби з металу. Для подальшої перевірки священнослужителя передали компетентним органам.

Нагадаємо, у березні Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" направив чоловічому монастирю у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ МП попередження про розірвання договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю. У Міністерстві культури та інформаційної політики України заявили, що договір безоплатного користування з УПЦ МП анулюють 29 березня 2023 року. Це стосується усіх приміщень, які орендує УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі. Однак залишати приміщення священники не квапляться та у лаврі вже не один день триває напружена ситуація.

Торік у Києво-Печерській лаврі визнали, що в храмі співали пісню про "матушку-Русь", але спростували звинувачення у молитвах за російських окупантів. Скандал прокоментував намісник Києво-Печерської лаври Павло у відеозверненні.

Цього року в Києво-Печерській лаврі на Різдво, 7 січня, вперше відбулося богослужіння під проводом очільника Православної церкви України митрополита Епіфанія. Це історична подія для українців. Раніше службу тут правила лише Українська православна церква Московського патріархату. В це Різдво у Києво-Печерській лаврі вперше пролунала різдвяна колядка українською мовою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на в’їзді в Київ затримали проросійського священика з Харкова. Чоловіка викрили під час перевірки автобуса. У телефоні церковного служителя знайшли безліч номерів російських операторів, листування проросійського спрямування та компрометуючі матеріали російської пропаганди. Затриманий 46-річний пасажир виявився ієреєм в Харківській єпархії. Прикордонникам він розповів, що їде у Києво-Печерську лавру.

Читайте також, що скандального настоятеля Києво-Печерської лаври Павла підозрюють у співпраці з окупантами

Читайте также