Києво-Печерська лавра на Різдво народилася заново (ФОТО)

Міністр культури України розповів про історичну подію

В Києво-Печерській лаврі сьогодні, 7 січня, вперше відбулося богослужіння під проводом очільника Православної церкви України (ПЦУ) митрополита Епіфанія. Про історичну подію розповів міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, передають "Коментарі".

Цього року вперше на території Києво-Печерської лаври відбулася різдвяна служба ПЦУ. Раніше службу тут проводила лише Українська православна церква Московського патріархату. В це Різдво у Києво-Печерській лаврі вперше пролунала різдвяна колядка українською мовою.

"Христос народився! Славімо Його!" сьогодні лунало в Успенському соборі Києво- Печерської Лаври украінською мовою — у Святині Русі, де після того, як 3,5 століття тому царська Москва захопила власності лаври по всій Україні у Київської митрополії та ставропигіі Константинополя", — заявив Ткаченко.

Міністр культури України зазначив, що зведена київськими князями, прикрашена за часів Мазепи та митрополита Петра Могили, Києво-Печерська лавра на Різдво народжується заново.

"Повністю заповнений Успенський собор, де численні вітчизняні та зарубіжні журналісти снували між священиками та вірянами. Але сьогодні це було припустимо — все ж таки історична подія. Багато вірян плакали від радості", — розповів посадовець.

Різдвяне богослужіння правил Блаженнійший митрополит Єпіфаній, говорив про протистояння світла та темряви, а також перемогу над дияволом. Разом з традиційною різдвяною службою молилися за українських воїнів та співали колядки у виконані чудового хору.

"Свято вдалося. Сподіваюсь, цього року всі церкви дійдуть згоди і ми разом будемо святкувати Різдво 25-го грудня", — додав Ткаченко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на в’їзді в Київ затримали проросійського священика з Харкова. Чоловіка викрили під час перевірки автобуса. У телефоні церковного служителя знайшли безліч номерів російських операторів, листування проросійського спрямування та компрометуючі матеріали російської пропаганди. Затриманий 46-річний пасажир виявився ієреєм в Харківській єпархії. Прикордонникам він розповів, що їде у Києво-Печерську лавру.

Нагадаємо, у Києво-Печерській лаврі визнали, що в храмі співали пісню про "матушку-Русь", але спростували звинувачення у молитвах за російських окупантів. Скандал прокоментував намісник Києво-Печерської лаври Павло у відеозверненні.

На скандальне відео, що оприлюднив священник Православної церкви України Михайло Омелян, на якому нібито під час під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі моляться за російських окупантів, відреагували в Службі безпеки України. Керівник СБУ Василь Малюк наголосив, що у відомстві вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської лаври. Згодом за фактом інциденту, що в одному з храмів Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" відкрили кримінальне провадження.

Читайте також, що Київська митниця передала до музею рідкісну старовинну ікону. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися