У Києво-Печерській лаврі розірвали договір оренди з УПЦ МП (ДОКУМЕНТ)

Про ситуацію розповіли в Міністерстві культури України

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" направив чоловічому монастирю у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) попередження про розірвання договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю. Про це заявили у Міністерстві культури та інформаційної політики України, передають "Коментарі".

За словами міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, договір безоплатного користування з УПЦ МП анулюють 29 березня 2023 року. Це стосується усіх приміщень, які орендує УПЦ МП у Київсько-Печерській лаврі. Рішення обґрунтоване висновками Міжвідомчої робочої групи, яка під час своєї роботи встановила порушення чоловічим монастирем умов договору щодо використання державного майна.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко оприлюднив відповідний лист та повідомив, що у Києво-Печерській лаврі розпочали роботу робочі групи, утворені заповідником. Мета їхньої роботи — інвентаризація майна та обстеження технічного стану будівель і споруд.

Нагадаємо, торік у Києво-Печерській лаврі визнали, що в храмі співали пісню про "матушку-Русь", але спростували звинувачення у молитвах за російських окупантів. Скандал прокоментував намісник Києво-Печерської лаври Павло у відеозверненні.

На скандальне відео, що оприлюднив священник Православної церкви України Михайло Омелян, на якому нібито під час під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі моляться за російських окупантів, відреагували в Службі безпеки України. Керівник СБУ Василь Малюк наголосив, що у відомстві вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської лаври. Згодом за фактом інциденту, що в одному з храмів Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" відкрили кримінальне провадження.

Цього року в Києво-Печерській лаврі на Різдво, 7 січня, вперше відбулося богослужіння під проводом очільника Православної церкви України митрополита Епіфанія. Це історична подія для українців. Раніше службу тут правила лише Українська православна церква Московського патріархату. В це Різдво у Києво-Печерській лаврі вперше пролунала різдвяна колядка українською мовою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на в’їзді в Київ затримали проросійського священика з Харкова. Чоловіка викрили під час перевірки автобуса. У телефоні церковного служителя знайшли безліч номерів російських операторів, листування проросійського спрямування та компрометуючі матеріали російської пропаганди. Затриманий 46-річний пасажир виявився ієреєм в Харківській єпархії. Прикордонникам він розповів, що їде у Києво-Печерську лавру.

Читайте також, що проти намісника Києво-Печерської лаври Павла відкрили кримінальне провадження.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися