Нацбанк може стати власником готелю «Салют»

НБУ претендує на готель Салют через мільярдні борги банку "Фінанси і кредит"

 

14 квітня Господарчий суд Києва в рамках справи про банкрутство ПрАТ готель "Салют" прийняв до свого провадження позов Національного банку України про звернення стягнення на предмет іпотеки боржника  - будівлі готелю (загальною площею 12.25 тис. кв. м (літ. А та літ. А-1). 

Про це повідомляє Finbalance.

Зазначається, що це майно було передане в іпотеку для НБУ як забезпечення боргів банку "Фінанси та кредит" по рефінансуванню.

Нагадаємо: комерційний банк "Фінанси і кредит" належав бізнесменові  Костянтину Жеваго. Восени 2015 року банк визнали неплатоспроможним і зараз він знаходиться на стадії  ліквідації.

 


Яскравий зразок радянського модернізму повстав не на своєму місці.

Довідка "Коментарів".

Тризірковий 7-поверховий готель "Салют" на Печерську має "погану" карму ще зі свого народження. Збудований у 1984 році відомим архітектором  Авраамом Мілецьким.  Тим самим, що спроектував безліч модерністських будівель для Києва - Центральний автовокзал, крематорій на Байковому цвинтарі, висотку інституту "Укршляхзв'язку" на Теремках

За задумом її творця будівля мала бути в три рази вищою -18-поверховою, не враховуючи завершальних конструкцій. Проте, така висотна будівля порушувала б історичну панораму Києва. Тоді була настанова - вище бань дзвіниці Києво-Печерської Лаври нічого не будувати.  І проект "зарубали" на етапі реалізації.

готель Салют

Тоді діячі охорони історичних пам’яток мали більше прав, ніж нинішні. На жаль, панораму, яку так довго оберігали, вже сплюндрували житлові комплекси "Престиж Хол" і Diamond Hill.

Тому будівництво зупинили, коли вже збудували 5 поверхів. У цьому посприяла Комісія з Москви, а з приписами союзного керівництва тоді сперечатися не наважувалися. Замість високої стрункої вежі вийшла непропорційна бочкоподібна споруда на п’ять житлових поверхів плюс цоколь і технічний поверх.

Мілецький був розчарований, намагався хоч якось покращити ситуацію, розробив кілька варіацій нової будівлі - це було необхідно, щоб збалансувати непропорційний потенціал стилобату, і завершити обсяг так, щоб він не здавався незавершеним. Але боротися з бюрократичною машиною було неможливо. не Замовник будівлі,  український Держплан зазнав великих збитків. Адже фундамент був закладений під 18-поверхову будівлю, обійшовся дуже дорого, а кімнат вийшло у два рази менше задуманого. Всього 88 номерів - 80 одномісних і 8 двокімнатних "люксів".

Через невелику кількість номерів, їх нездатність до розширення, готель став неефективним з самого початку і довго не міг окупитися.

 Раніше ми повідомили,  стільки київських об'єктів чекає аби Мінкультури внесло їх до Держреєстру нерухомих пам'яток.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися