21 пам'ятка за 3 роки. Стільки київських об'єктів внесло Мінкультури до Держреєстру нерухомих пам'яток

Департамент охорони культурної спадщини підрахував скільки київських пам'яток не внесено в Державний реєстр нерухомості  пам'яток України.

Після скандального руйнування будинку Уткіна біля вокзалу, Міністерство культури і інформполітики та КМДА намагаються один на одного перекласти провину за його долю.

У КМДА зазначили, що "будинок Уткіна не мав статусу пам'ятки, але знаходився в історичному центрі - знесення повинні були узгодити з Мінкультом".

Міністр Міністерства культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко, у своєму телеграмканалі, назвав знесення будинка Уткіна в Києві - "варварством" і заявив, що "Мінкульт не давав ніяких дозволів на забудову".

Чому цей 120 літній будиночок був цінним для міста "Коментарі" розбиралися ТУТ.

На розгляд Міністерства культури і інформаційної політики України з 2018 року по 1 квартал дві тисячі двадцять одна Департамент охорони культурної спадщини подав 1509 пам'ятників і нововиявлених об'єктів.

Про це повідомив 14 квітня директор Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк.

За цей час в Міністерстві взяли накази тільки по 23 з них:

21 - занесені до Державного реєстру нерухомості  пам'яток України;

2 - визнані не підлягають до занесення.

"Серед поданих в Мінкультури об'єктів   орієнтовно 1000 - 1100 саме історичних будівель і садиб на зразок недавно знесеного будинку Уткіна. Інша частина - пам'ятники, монументи і могили. Цікаво, що частина об'єктів з цього переліку отримала статуси пам'яток в радянські часи за рішеннями місцевої ради, коли він ще мав відповідні повноваження. Однак, Мінкультури досі не вніс ці пам'ятники в Держреєстр", - повідомив Олександр Никоряк.

За його словами, якщо за 2018 і 2019 роки в Держреєстр потрапив тільки 21 об'єкт, то протягом 2020 року в Департаменті охорони культурної спадщини КМДА так і не побачили жодного відповідного наказу Міністерства культури.

Як зазначив заступник голови КМДА Валентин Мондрієвський, зволікання Мінкультури з занесенням історичних будівель в Державний реєстр є прямою загрозою для їх знищення.

"Часто чиновники Мінкультури скаржаться на прогалини в пам'яткоохоронному законодавстві, яке, за їхніми словами, не дає повною мірою захищати пам'ятки. При цьому нічого не заважає центральному органу охорони культурної спадщини виконувати свою функцію - надавати статуси пам'ятки і, хоча б таким чином, зберігати об'єкти від знищення. Ще у 2018 році Департаментом культурної спадщини був розроблений і переданий до Верховної Ради проект закону №8202, який передбачає збільшення штрафів за руйнування пам'яток, можливість примусового викупу пам'ятники саме в комунальну власність і багато інших принципів, спрямованих на збереження нашої історії і посилення відповідальності за спроби їх знищення. Законопроект в тому ж році був прийнятий в першому читанні. Однак, на сьогодні Мінкультури вже третій рік на кшталт допрацьовує його", - зазначив Валентин Мондрієвський.

Він додав, що Департамент щорічно направляє листи в Мінкультури з проханням надати належним чином завірені копії прийнятих наказів. Відповіді Міністерства на ці листи так і не надходять.

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися