Старим деревам зроблять УЗД стовбура. «Зеленбуд» отримав нове обладнання (фото)

У парку "Володимирська гірка" відбулося тестування приладу – просканували 80-річне дерево.

Про це повідомляє "Київзеленбуд".

"Відтепер можна буде побачити, як виглядає дерево "зсередини". У цьому допоможе арботом - імпульсний томограф, розроблений для оцінки внутрішнього стану дерев.  Перші на діагностику - дерева-старожили", - йдеться у повідомлені.

Комунальне об’єднання "Київзеленбуд" придбало спеціальне обладнання для діагностики зелених насаджень. В середньому спеціалісти можуть обстежувати до 20 дерев за день.

Прилад дає можливість оцінити стан дерева, дослідити структуру стовбура, виявити порожнини та ураження, їхній об’єм та конфігурацію.

"Вікові дерева потребують особливого догляду. Багато з них є пам’ятками природи. Таких у Києві нараховується більше 300. Арботом дозволить провести повноцінне обстеження дерева зсередини, побачити його стан і завдяки цьому профільні фахівці можуть визначити найефективніші методи лікування", - пояснив Генеральний директор КО "Київзеленбуд" Олексій Король

 

Зеленбуд. Фото КМДА
Зеленбуд. Фото КМДА
Зеленбуд. Фото КМДА
Зеленбуд. Фото КМДА
Зеленбуд. Фото КМДА
Зеленбуд. Фото КМДА

Як прилад працює

Тепер киянам не доведеться нарікати, що комунальники вирізали "абсолютно здорове" дерево. Чи боятися негоди, коли аварійні дерева падають на автомобілі та будинки.

Арботон, розробка німецьких інженерів, сканує стовбур за допомогою звукових імпульсів: щільна деревина передає хвилі напруги краще, ніж пошкоджена в результаті розпаду або тріщин. Прилад виявляє такі ділянки й дозволяє отримати цілісну картину поширення гнилі по стовбуру.

"Мозком" усієї системи є датчики з блоками обробки для оцифрування та інтерпретації сигналів. Вони кріпляться до дерева за допомогою сталевих штифтів. Спеціальне програмне забезпечення розраховує вимірювані параметри і відображає їх на ноутбуці у вигляді кольорових графіків.

Внутрішні пошкодження, зони розпаду і порушення цілісності деревини, а також механічно відокремлені частини матеріалу, виділяються на зображенні червоним кольором. Здорова і неушкоджена деревина відображається зеленим. Всі вимірювання зберігаються в цифровому вигляді, відтак можна проаналізувати зміни у стані дерева.

Проте не кожен зможе зрозуміти графіки - для правильного трактування показників потрібні профільні знання щодо анатомії дерев. 


Раніше "Коментарі" повідомляли, що стало відомо, скільки коштуватиме Києву утилізація старих шин



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися