На Київщині проведуть вакцинацію тварин

Що треба знати мешканцям регіону

На Київщині буде проведено осінню кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Київській області.

За даними відомства, задля виконання плану заходів з профілактиці основних заразних хвороб тварин, профілактики та зменшення захворюваності на сказ в дикій фауні у Київській області в 2023 році стартує осіння кампанія з імунізації диких тварин.

"Пероральна імунізація від сказу – єдиний дієвий спосіб профілактичної вакцинації диких та бродячих тварин проти сказу. Для імунізації тварин від сказу буде використано пероральну вакцину українського виробника", — йдеться в повідомленні Держпродспоживсплужбі у Київській області.

Через воєнний стан цьогоріч усі роботи розповсюдження вакцини будуть здійснені без застосування авіації. Осіння кампанія пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу в Київській області буде проводитися наземним розподілом. Робочі групи вручну розкладатимуть принади з вакциною з обов’язковим урахуванням особливостей дії воєнного стану та заходів мінної безпеки. Принади будуть розкладені на заздалегідь визначеній площі, яка погоджена із районними військовими адміністраціями за виключенням населених пунктів, водно-болотних угідь, ріллі, полів, автодоріг. Планують охопити територію площею понад 8,5 тисяч квадратних кілометрів. На ній буде розкладено майже 21,5 тисяч принад з вакциною.

"Звертаємо увагу населення! Принади безпечні для людей, тварин і навколишнього середовища, але у разі виявлення брикетів з вакциною просимо їх не чіпати, не переміщати на інші місця та не руйнувати", — закликали у Держпродспоживсплужбі у Київській області.

Для довідки:

Поживні принади з вакциною (брикети) коричневого кольору та розміром з сірникову коробку. Всередині брикету знаходиться желеподібна капсула з антигеном. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, що приманює тварин на великих відстанях.

Нагадаємо, у Києві територію ландшафтного заказника місцевого значення "Троєщинські луки" площею майже 382 гектарів захистили від забудови. Заказник "Троєщинські луки" було створено у 2020 році для захисту червонокнижних рослин. На цій території унікальне природне середовище для багатьох рослин і тварин. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві захистили заказник "Озеро Алмазне" та не віддадуть заповідну територію під видобуток піску. За даними столичних екологів, небезпечна ситуація для природної заповідної зони у Києві склалася через "технічну помилку". Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України погодило Державної служби геології та надр України проведення аукціону з продажу спеціального дозволу на промисловий видобуток піску на озері Алмазне в Києві. Однак озеро Алмазне, розташоване у Деснянському районі столиці, є ландшафтним заказником. Його створили торік. Видобувати пісок там не можна.

Читайте також, що київські екологи розповіли про сенсаційну знахідку в озері.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися