На Трухановому острові виявили унікальну знахідку (ФОТО)

Що про сенсацію розповіли столичні екологи

У Києві на Трухановому острові виявили рідкісну червонокнижну рослину. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

Столичні екологи знайшли на Трухановому острові гронянку. Це — маленька папороть. Гронянка є найрідкіснішою рослиною Києва, значно рідкісніша за червонокнижні сон-траву або підсніжник.

"Ми завжди заявляли, що один  з найбільших київських островів —Труханів, таїть у собі багато таємниць та наукових відкриттів. Днями експедиція Київського еколого-культурного центру знайшла там рідкісну червонокнижну рослину — гронянку багатороздільну", — розповіли в КЕКЦ.

Гронянка багатороздільна включена до регіональних Червоних списків Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Чернігівської областей та Києва. Ця рослина є рідкісним раритетом з часів льодовикового періоду. Вона відноситься до папоротей і на мільйони років старше відомих багатьом звичайних папоротей типу орляка. Гронянка для Києва з ботанічної та екологічної  точки зору такий самий раритет як Софія Київська з погляду архітектури та історії. Загалом в Україні відомо лише близько трьох десятків місць її зростання.

"Гронянка або як її ще називають у народі "ключ-трава" тісно пов'язана з народним повір'ям пошуку квіткі папороті в ніч на Івана-Купала. Справа в тому, що у цієї папороті, на відміну від інших, дійсно є схоже на квіткове стебло ніжки зі спорами. Тому за повір'ями саме гронянка могла відкрити підземний вхід до скарбів", — пояснили унікальність знахідки у Київському еколого-культурному центрі.

Столичні екологи зазначили, що на початку 2000-х років гронянку ботаніки знайшли  на двох київських островах – Долобецькому (Гідропарк) та Трухановому. Однак на Долобецькому острові цю ніжну рослину знищили рубкою дерев, а на Трухановому – прокладкою нової дороги та незаконним звалищем.

"Здавалося, рідкісна рослина втрачена для Києва назавжди. Однак у самій дикій і непрохідній частині Труханова острова КЕКЦ все ж таки знайшов живу популяцію гронянки. Їі знахідка — ще один  вагомий аргумент на користь якнайшвидшого заповідання Труханова острова як унікальної та найціннішої природної ділянки Києва", — наголосили в організації.

В КЕКЦ додали, що зараз над цим питанням працює у Київській міській раді депутатка Олеся Пинзеник. Саме з її ім'ям пов'язане заповідання в останні п’ять років найунікальніших і найбільших заповідних об'єктів Києва. Мова йде про Золотий ліс Пуща-Водиці, Троєщинські лука, Урочище Церковщина та інші. Екологи сподіваються, що вдасться добитися створення на Трухановому острові заказника. Це назавжди врятує його від забудови.

Нагадаємо, у Києві дозволили забудовникам знести чотири історичні будівлі. Рішення віддати під забудову кілька об'єктів, один з яких знаходиться в буферній зоні Софії Київської, ухвалили на засіданні Постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин. Подробиці — за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві захисники дикої природи знайшли у найчистішому столичному озері рідкісну червонокнижну рослину. У Київському еколого-культурному центрі розповіли про унікальність цієї знахідки, та чому озеро у Голосіївському районі столиці необхідно захистити від забудови.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися