Стали відомі подробиці серії кібератак на оператора зв’язку "Київстар"

Хакерські атаки ретельно готувалися російською розвідкою багато місяців

Українські кіберфахівці допомогли відбити нові кібератаки російських окупантів на одного з національних операторів мобільного зв’язку "Київстар". Подробиці розповів начальник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк, передають "Коментарі".

За його словами, фахівці СБУ не тільки допомогли оператору "Київстар" відновити роботу за кілька днів, але й відбити нові кібератаки.

"Після масштабного зламу ми запобігли низці спроб заподіяти ще більшої шкоди оператору. Ворог розраховував завдати декілька ударів поспіль, щоб максимально надовго залишити людей без зв’язку. В такому випадку тривалого перенавантаження своїх мереж могли не витримати й інші оператори", – заявив Вітюк.

Служба безпеки України продовжує розслідувати масштабний "злам" мобільного оператора "Київстар" за кількома статтями Кримінального кодексу України. За цією атакою стоїть хакерське угруповання Sandworm, яке є штатним підрозділом російської воєнної розвідки і раніше неодноразово здійснювало кібератаки на українські об’єкти, зокрема і на операторів зв’язку та інтернет-провайдерів.

"Кіберфахівці Служби безпеки вже досліджують окремі зразки шкідливого програмного забезпечення, що використав ворог. Атака ретельно готувалася багато місяців", — повідомив керівник Департаменту кібербезпеки СБУ.

Остання кібератака значно вплинула на населення, але не мала серйозного ефекту на військові комунікації, оскільки Сили оборони використовують різні алгоритми і протоколи зв’язку. Загалом з початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну СБУ відпрацювала майже дев’ять тисяч кібератак на українські державні ресурси та об’єкти критичної інфраструктури.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві затримали колишнього державного службовця за роботу на російські спецслужби. Затриманий проводив інформаційні диверсії проти України. Ним виявився колишній український посадовець, який раніше працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості України. Після звільнення з державної служби у 2014 році він почав позиціонувати себе як "політексперт" та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику Кремля щодо України.

Читайте також, як у Києві під час ракетних обстрілів камери "засвітили" роботу ППО.

Дивіться відео про столичних блогерів, яких покарають за зйомку влучань ракет у Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися