У Київській області блокували в’їзд до Чорнобиля: що сталося

Жителі Іванківської територіальної громади не пускали до Чорнобильської зони ані туристів, ані персонал

У Київській області жителі Іванківської територіальної громади перекрили в’їзд до зони відчуження через те, щоб їм надали обіцяну компенсацію за будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива. Люди не пускали до Чорнобильської зони ані туристів, ані персонал, розповіли в ефірі ТК "Київ", передають "Коментарі".

Першу чергу будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива вже завершили, залишилося тільки підвести залізничні колії. Після цього три атомні станції зможуть утилізувати свої відходи на території Іванківської територіальної громади.

Мешканцям трьох територіальних громад мали компенсувати майже 4 млрд грн, проте цього не відбувається. Йдеться про Поліську, Інванківську територіальні громади та місто Славутич.

За словами представників Іванківської територіальної громади, їм би належало 50% такої компенсації. Ці кошти планували спрямувати на розвиток інфраструктури, зокрема — на соціальну та будівництво доріг, каналізаційних споруд.

Компенсація у 10% від загального кошторису будівництва полігону відпрацьованого ядерного палива мала би йти на корить громад за законом, ухваленим шість років тому. Проте людей цей закон не влаштовує. Місцеві мешканці кажуть, що підготували свій альтернативний законопроєкт.

"Перше, що ми вимагаємо, — чіткий механізм розподілу коштів. Коли формували цей законопроєкт взяли за основу кількість населення, яке проживає на цих територіях. Іванківський район — це 30 тис., Славутич — 24 тис. і Поліський район — 6 тис. Загалом — 60 тис. Іванківський район — це 30 тис., значить він претендує на 50% від цих коштів, Славутич — на 40%, Поліський район — 6 тис., значить — на 10%", — розповів ексголова Інванківської районної ради Микола Василенко.

Одна з головних вимог — щоб гроші передавалися не на Київську облдержадміністрацію, а одразу на кожну територіальну громаду.

Крім того, активісти вимагали заключення прямих договорів між "Енергоатомом" та територіальними громадами. Через це кілька десятків людей блокували рух до зони відчуження.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що у Києві під час акції протесту підприємців, яка проходила під назвою "Похорон мікробізнесу", між учасниками та правоохоронцями відбулися сутички.  



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися