Скандал із забудовою у Києві: що буде із ринком-шайбою на Кудряшова

Активісти та архітектори столиці проти перебудови будівлі ринку, розташованого поруч із Південним вокзалом

У Києві точаться жваві дискусії щодо рішення про передачу в оренду земельної ділянки під ринком-шайбою, розташованому на вулиці Кудряшова біля Південного залізничного вокзалу. Про це в ефірі ТК "Київ" розповіла секретарка Постійної екологічної комісії, депутатка Київської міської ради Євгенія Кулеба, інформують "Коментарі".

"Ми втрачаємо багато пам’яток у місті Києві зараз. Щодо шайби — це питання дискусійне до цінностей радянського модернізму. Воно не для всіх є очевидним. Шайба — це проєкт Алли Оніщенко 1973 року. Така сама шайба є на Печерській площі. Звичайно, це усе — ласі шматочки для перспективної забудови", — зазначила депутатка Київміськради.

Земельна комісія Київської міської ради підтримала рішення про передачу в оренду земельної ділянки під модерністським ринком-шайбою у Солом'янському районі столиці. ТОВ "Залізничний ринок" отримає цю ділянку на 10 років для експлуатації та обслуговування критого ринку. Цільове призначення ділянки вказано як будівництво закладів торгівлі. Тепер даний проєкт рішення має розглянути комісія Київради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики.

"Мене радує, що вже вкотре з розгляду у сесійній залі це питання знімається. Воно є скандальним. Є величезний супротив експертного середовища", — прокоментувала Кулеба.

На її думку, Київ має розвиватися, але з урахуванням культурної спадщини та історичних цінностей столиці, тому наразі місцева влада веде перемовини з Міністерством культури та інформації України щодо визнання ринку-шайби пам’яткою архітектури.

"Я дуже сподіваюся, що у сесійній залі підтримки рішення, через яке ми можемо втратити шайбу, не буде… Ми ведемо роботу з Мінкультом, проте це не такий швидкий процес, але робота така ведеться, і резонанс у суспільстві є", — підсумувала депутатка Київміськради.

Нагадаємо, ринок-шайба на Кудряшова був побудований у Києві у 1973 році за проєктом архітектора Алли Оніщенко — одної з небагатьох жінок-архітекторів епохи київського модернізму. Вона вважала кругову конструкцію ринку оптимальним рішенням для критого торгового закладу.

Раніше портал "Коментарі" інформував, що у Києві понад 10 років точиться боротьба між забудовником та активістами навколо забудови Совських ставків, проте є реальні перспективи, що тут невдовзі з’явиться парк та "зелена" зона відпочинку.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Киевляне

2 липня 2021, 14:38

Статья странная. Киев должен развиваться. Это так, должен. Только депутаты не думают, что Киев не развивается, а продаётся! На несколько построенных домов разве строят хоть одну новую школу и больницу, парк, паркинг? Про канализационную систему вообще лучше молчать, воняет уже весь печерск от строек небоскрёбов на старой канализации. А то, что единственный стадион Арсенал застраивают, нормально уже?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися