У водоканалі Києва назвали цікаві факти про річку Дніпро

Який екологічний стан річки та її значення для столиці та України в цілому

У першу суботу липня традиційно відзначається Міжнародний день Дніпра. Про цікаві факти та екологічний стан річки Дніпро розповіли у комунальному підприємстві "Київводоканал", передають "Коментарі".

На одній з найбільших річок Європи — Дніпрі розташовані понад 50 українських міст. До цієї головної водної артерії держави прилягає понад десяти заповідних зон України. Протяжність Дніпра по Києву складає близько 30 км, зазначають у столичному водоканалі.

За даними комунального підприємства "Київводоканал", дніпровську воду у столиці споживає приблизно 30% населення столиці та майже 70% українців загалом по країні.

За довжиною Дніпро займає четверте місце у Європі після Волги, Дунаю та Уралу. Проте через низку факторів Дніпро наразі міліє та ще більше забруднюється, зазначили у столичному водоканалі. На екологічний стан Дніпра та погіршення якості води впливають скиди промислових та стічних вод не тільки з населених пунктів України, а й з Білорусі.

Окрім того, якість води у Дніпрі погіршується через діяльність людей в прибережній зоні — це змиви з ґрунтів селищ, ферм, дач з вигрібними ямами та смітниками, а також застосування добрив. Через таку діяльність у Дніпрі збільшився вміст аміаку, фосфатів, хлоридів, нафтопродуктів та інших шкідливих речовин, наголосили у водоканалі Києва. На якість води у Дніпрі також впливають зміни клімату.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. Це може призвести до екологічної катастрофи, заявили експерти. За даними аудиту, показники якості води в Дніпрі значно погіршуються. Останні дослідження виявили значні перевищення вмісту сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних засобів і речовин, які використовується в парфумерії: синтетичного мускусу і важких металів (цинку й міді), а також ртуті.

Нагадаємо, у п'яти водоймах столиці перевищений вміст кишкової палички. Перевищення норм виявили у воді на пляжах "Пуща-Водиця", "Троєщина", "Тельбін", "Вербний" та "Веселка". Киянам і гостям столиці не рекомендують купатися в цих водоймах, а використовувати ці зони тільки для пляжного відпочинку.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися