Бабин Яр: як українці ставляться до пам'яті загиблих у Києві

Стало відомо громадську думку щодо пам'яті про загиблих під час Другої світової війни в Києві

Експерти з'ясували, що 55% опитаних з усієї України знають, що Бабин Яр знаходиться в Києві, ще 26% зізналися, що їм невідомо, де це. Про це йдеться в звіті про результати опитування громадської думки про пам'ять загиблих у результаті злочинів нацистського і радянського тоталітарних режимів під час Другої світової війни, передають "Коментарі".

Всеукраїнське опитування провів Київський міжнародний інститут соціології в травні-червні 2021 року на замовлення фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва. В рамках дослідження провели 2003 інтерв'ю.

За результатами опитування з'ясувалося, що найточнішими про розташування Бабиного Яру були жителі центральних областей України - 68%, а близько 30% респондентів із західних, південних областей і на Донбасі не змогли відповісти на це питання.

За даними соціологів, 37,5% опитаних вважають Бабин Яр місцем пам'яті жертв нацистського режиму, людей всіх національностей: євреїв, українців, росіян і циган. Ще 27% респондентів схиляються до думки, що це місце пам'яті українських євреїв - жертв Голокосту. Для 14% опитаних українців Бабин Яр - це місце пам'яті жертв тоталітарних режимів (як нацистського, так і радянського). Ще 11% називають урочище місцем пам'яті жертв нацистського режиму, а 9% - не визначилися.

Більшість опитаних українців переконані, що пам'ять про загиблих у Бабиному Яру повинна шануватися на державному рівні - такої думки 76% респондентів. Також, на думку більшості, форму і зміст заходів із вшанування пам'яті жертв злочинів нацистського режиму на території України повинні визначати Український інститут національної пам'яті (48%), Верховна Рада (39%) і президент України (34,5%).

За результатами опитування, 39% респондентів вважають, що фінансувати створення меморіалу і музею в Бабиному Яру повинна держава разом із приватними меценатами з різних країн. Ще 22% опитаних висловили думку, що гроші на такий меморіал і музей повинні надходити виключно з державного бюджету України. 86% українців переважно позитивно ставляться до участі іноземців у фінансуванні заходів та інститутів історичної пам'яті і культури в Україні. Однак 48% українців проти такої участі громадян Росії.

Нагадаємо, у зв'язку з 80-ми роковинами трагедії Бабиного Яру указом президента України Володимира Зеленського підтримано ініціативу громадськості та благодійників про створення в Києві Меморіалу Голокосту "Бабин Яр".

У Києві 6 жовтня 2021 року, у 80-ту річницю трагедії, на території Бабиного Яру за участю світових лідерів і представників єврейських організацій, які вижили під час Голокосту, відбудуться заходи із вшанування пам'яті загиблих.

Крім того, у Києві в Бабиному Яру планують відкрити музейно-меморіальний комплекс "Курган". Всередині цього об'єкта встановлять велику 3D-модель Бабиного Яру з подіями 1941 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Києві вирішили демонтувати пам'ятник, встановлений на честь дружби столиці України і Москви. Таке рішення через численні звернення киян підтримали депутати Київської міської ради.

Пам'ятний знак на честь дружби міст Києва і Москви встановлений у сквері на вулиці Маршала Якубовського. Споруда знаходиться на балансі комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Голосіївського району столиці.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися