Стала відома причина мору риби та птахів у Голосіївському парку

Результати лабораторних досліджень оприлюднили екологи

Причиною мору риби та птахів у Голосіївському парку Києва можуть бути отруйні хімікати, які могли потрапити до каскаду ставків. Про це повідомляє Державна екологічна інспекція Столичного округу, передають "Коментарі".

У Голосіївському районі Києва група екологів перевірила Горіхуватські ставки, розташовані у парку імені Максима Рильського. Біля водойм зафіксовано масовий мор птахів і риби. Експерти відібрали проби поверхневої води у ставку для лабораторного дослідження.

Під час обстеження Горіхуватських ставків експерти не зафіксували цвітіння води та сторонніх запахів від водойм. В місцях, де виявили мор риби, виявили високе хімічне споживання кисню та підвищення рівня заліза. На підставі цих показників екологи припускають, що до ставка навмисно скинули невстановлені отруйні хімікати. Саме вони стали причиною масової гибелі риби та птахів. Окрім того, ці ж хімікати могли потрапити до каскаду ставків через ливнестокову каналізацію, зазначили у Державній екологічній інспекції Столичного округу.

У відомстві додали, що остаточні результати лабораторного дослідження стануть відомі на початку наступного тижня. Екологи також пообіцяли передати усі матеріали досліджень правоохоронцям.

Нагадаємо, на усіх пляжах Києва з 17 липня заборонили купатися та вивісили червоні прапори. Киянам та гостям Києва нагадали, що через тривалу аномальну спеку у водоймах відбувається активне "цвітіння" води. Усім 14 столичним пляжам тимчасово присвоїли статус "Не купатися". Проте зони для відпочинку на березі залишаються відкритими. Про зняття обмежень комунальники обіцяють повідомити додатково.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. Це може призвести до екологічної катастрофи, заявили експерти.

За даними аудиту, показники якості води у Дніпрі значно погіршуються. Останні дослідження виявили значні перевищення вмісту сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних засобів і речовин, які використовується у парфумерії: це синтетичний мускус і важкі метали, зокрема цинк і мідь.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися