Влада Києва хоче викупити землю для захисту парку "Микільська Слобідка" від забудови

Питання створення зеленої зони розглянули на засіданні Київради

У Києві планують викупити землю на вулиці Микільсько-Слобідській, 7-9 для облаштування парку "Микільська слобідка", щоб врятувати цю зелену зону від забудови. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Київської міської ради, передають "Коментарі".

Парк "Микільська Слобідка" планують облаштувати на земельній ділянці площею майже 1,5 гектари у Дніпровському районі Києва. Таке рішення обумовлено стійким спротивом місцевих мешканців щодо забудови земельної ділянки. Кияни виступають рішуче проти зведення на березі Дніпра три 25-поверхових житолових комплекси.

"Громада Микільської Слобідки п'ятнадцять років відстоює берег Дніпра без бетону. Згідно Генеральному плану — це є зелена зона. Хочу звернутися з сакральними словами пана Шептицького до вас, які на Броварському проспекті усі бачать: "Ключ до перетворення України знаходиться в самій Україні"… Громада не відступить. Нас б’ють, а ми стаємо лише сильніше", — сказала у своєму виступі перед депутатами Київради громадська активістка Марія Близнюк.

Під час її промови в сесійній залі продемонстрували протистояння киян із забудовником. На будівельному майданчику постійні бійки та провокації. Люди відстоюють зелену зону і вдень, і вночі. Столичну владу просять виправити помилки щодо незаконної передачі земельної ділянки під забудову.

Влада Києва планує викупити земельну ділянку, яку на законних підставах придбали у 2006 році, зазначив депутат Київради Михайло Наконечний. "На підставі цього рішення [про плани викупу землі] ми не зможемо аж нічого зробити. Ми просто задекларуємо, що місто хоче викупити цю земельну ділянку. Це чиста декларація і нічого це не змінить", — сказав Наконечний.

Депутатка Київської міської ради Аліна Михайлова заявила, що забудовники роками намагаються знищити зелену зону на вулиці Микільсько-Слобідській. "ТОВ "Нова Слобідка" б’є людей, плює на владу, закони і рішення Київради. Місто продемонструвало, що воно з громадою. Підтримало небайдужих людей, які хочуть бачити на своєму районі зелену зону, гуляти з дітьми затишними парками і дихати свіжим повітрям. Поставило на місце забудовника, для кого не існує законів", — прокоментувала Михайлова рішення Київміськради щодо викупу землі.

У Дніпровському районі має з’явитися нова озеленена територія для відпочинку та дозвілля киян, наголосив депутат Київської міської ради Андрій Странніков. Тому столична влада має підтримувати громаду у спротиві проти забудови, додав він.

Тим часом забудовник намагався скасувати рішення Київради про відмову у подовженні йому договорів оренди по Микільсько-Слобідській, повідомили у громадській організації "Микільська Слобідка". У Північному апеляційному суді забудовник заявив про відвід колегії суддів "через адміністративний тиск". Судді заяву не задовільнили, проте взяли самовідвід.

Напередодні засідання Київської міської ради мер столиці Віталій Кличко підписав розпорядження скоротити фінансування будівництва парку "Микільська Слобідка" на понад 150,7 мільйони гривень. З цих коштів майже 130 мільйони гривень направлять на благоустрій. Ще 4,5 мільйони гривень — на реконструкцію зони відпочинку на Трухановому острові. За 23,3 мільйони гривень проведуть реконструкцію стічної каналізації в Оболонському районі, а на будівництва артезіанської свердловини у Деснянському районі направили 660 тисяч гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мешканці Києва занепокоєні тим, що парк "Нивки" у Шевченківському районі столиці роками перебуває у вкрай занедбаному стані. На усій території парку "Нивки" розбиті доріжки, якими неможливо ходити. Окрім того, у будівлі, де раніше були квиткові каси, зараз оселилися безхатченки, а навкруги купи сміття та різних відходів.

Читайте також, що у Київській області місцеві громади обурені планами вирубки лісу заради будівництва Великої окружної дороги.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися