Влада Києва почне перемовини з викупу землі для парку "Микільська Слобідка"

Чому захистити зелену зону буде важко

Влада Києва почне перемовини з викупу землі для парку "Микільська Слобідка", проте врятувати берег Дніпра від забудови буде важко. Про це йшлося під час засідання Київської міської ради, передають "Коментарі".

Депутати Київської міської ради заслухали громадську активістку Марію Близнюк, яка закликала столичну владу запобігти зведенню на березі Дніпра трьох 25-поверхових житлових комплексів. У мерії Києва проголосували за плани викупити землю на вулиці Микільсько-Слобідській, 7-9 для облаштування парку на площі майже 1,5 гектари.

За словами депутата Київміськради Ігоря Кириленка, забудова на березі Дніпра законна, що підтверджують кілька судових рішень. Він звернув увагу депутатів на ухвалу Дніпровського районного суду столиці від 19 липня цього року. Цією ухвалою суд задовольнив клопотання директора ТОВ "Нова Слобідка", скасував арешт майна забудовника та заборону проводити будівельні роботи. Ще одна ухвала — Київського апеляційного суду від 18 серпня 2021 року.

"Київський апеляційний суд відмовив прокурору Дніпровської окружної прокуратури у відкритті провадження. Таким чином ТОВ "Нова Слобідка" та інші товариства мають право проводити будівельні роботи та ми їх обмежити не маємо права, тому що ми будуємо правову державу", — заявив Кириленко.

Столична влада не має права позбавити забудовника приватної власності на скандальну земельну ділянку, наголосив він. А викупити землю можна за умови відшкодування їх вартості.

Саме викупом землі для парку "Микільська Слобідка" столична влада планує зайнятися, розпочавши перемовини з власником, наголосила депутатка Київської міської ради Аліна Михайлова.

"Саме цим проєктом рішення ми починаємо перемовини про викуп земельної ділянки. Я думаю, що є суттєвий резонанс на цій ділянці, який триває вже 15 років. Коли забудовник вирішує, що буде бити громаду, порушувати закон, буде заїжджати на свою територію через комунальну ділянку, не передбачивши тим самим свій заїзд, то так не буде", — заявила Михайлова.

Екстрений випадок викупу земельної ділянки на вулиці Микільська-Слобідська настав дуже давно, підсумувала депутатка Київради.

Напередодні засідання Київської міської ради мер столиці Віталій Кличко підписав розпорядження скоротити фінансування будівництва парку "Микільська Слобідка" на понад 150,7 мільйона гривень. З цих коштів майже 130 мільйонів гривень направлять на доброустрій. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мешканці Києва занепокоєні тим, що парк "Нивки" у Шевченківському районі столиці роками перебуває у вкрай занедбаному стані. На усій території парку "Нивки" розбиті доріжки, якими неможливо ходити. Окрім того, у будівлі, де раніше були квиткові каси, зараз оселилися безхатченки, а навкруги купи сміття та різних відходів.

Читайте також, що у Київській області місцеві громади обурені планами вирубки лісу заради будівництва Великої окружної дороги.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися