Цього року у Києві обстежують та полікують 14 дубів-старожилів

У Києві проведуть чергову діагностику та лікування цінних дерев, які мають заповідний статус: скільки грошей на це виділено та як усе відбуватиметься

Про програму обстеження та лікування дерев-старожилів було заявлено Юлією Лімар, депутаткою Київської ради та учасницею Постійної комісії з питань екологічної політики.

Саме завдяки її ініціативі у Києві обстежують та лікують сотні дерев, є природними пам'ятками. Так, у парку Кінь-Сум (вул. Вищгородська, Подільський райони) розпочалася реалізація проекту: було виявлено кілька дерев, вік яких перевищує 100 років. Серед них і гігантська сосна, яка після діагностики набула заповідного статусу.

Також Лімар стверджує, що системного фінансування цієї ініціативи раніше не спостерігалося, проте приблизно півроку тому було скориговано розподіл фінансів на еко-програму у столиці.

У проекті також бере участь "Київзеленбуд": він займається прийомом інформації про дерева-кандидати, яким можуть присудити заповідний статус. Важливо також, крім віку, враховувати породу дерева: на заповідний статус можуть претендувати тільки дуб, каштан і сосна. Зараз кожен дерево-старожило має власний паспорт, у якому розписано стан дерева.

Зазначається також, що з появою у столиці нових систем діагностики та лікування стало легше заповнювати паспорти дерев. Сам пристрій є арботом (різновид імпульсних томографів), за допомогою якого можна знати про всі ураження деревини, невидимі зовні.

Крім діагностики дерев-старожилів, арботом також використовується для діагностики дерев, які можуть впасти за несприятливих погодних умов і завдай шкоди людям, машинам та будинкам.

У 2021 році КМДА разом із Екологічною комісією виділили 150 тисяч гривень на діагностику та лікування київських дерев. Також вже знайдено 14 дубів, які підлягають обстеженню насамперед.

Нагадаємо: раніше ми писали про те, що у Києві на СТО впало дерево та пошкодило кілька автомобілів.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися