У центрі Києва демонтують кінотеатр "Україна" (ФОТО)

Фасад обтягнули сіткою, а кияни гадають — що буде далі з будівлею

У центрі Києва почалися будівельні роботи на фасаді будівлі непрацюючого кінотеатру "Україна". Журналісти та кияни намагаються з’ясувати, що буде далі з будівлею, яка знаходиться у приватній власності.

Будівля кінотеатру "Україна" розташована на вулиці Городецького, 5. Тротуар огородили парканом, а фасад огородили сіткою. На споруді працюють будівельники, але інформаційної таблички про ремонтні роботи на будівлі немає. Тераса колишнього кінотеатру вже напівзруйнована.

Журналістам телеканалу "Київ" один з робітників розповів, що всередині приміщення вже немає ані екранів, ані стільців, а шпалери усі обідрані. Будівельник також припустив, що нового кінотеатру тут не буде, але зазначив, що не знає, що будуть робити з будівлею після демонтажних робіт. Зокрема з фасаду вже зникла назва кінотеатру "Україна".

Кінотеатр "Україна" має історичну цінність не тільки для киян, а й для усієї країни. Його збудували на місці цирку Петра Крутікова. Цю першу будівлю у Києві у стилі модерн підірвали під час Другої світової війни. Кінотеатр відкрили у 1964 році, а у 2001 році провели тут масштабну реконструкцію.

У 1965 році в кінотеатрі "Україна" під час прем'єри стрічки "Тіні забутих предків" поет та літературознавець Василь Стус, літературний критик Іван Дзюба, а також журналіст В'ячеслав Чорновіл закликали глядачів підвестися на знак протестів проти арештів українських інтелектуалів.

Приватизацію кінотеатру "України" дозволили у 2004 році, а вже у 2018 році заклад припинив свою роботу. За інформацією з відкритих джерел, новими власниками споруди є Євген Вилгин та Ігор Воронов. У соцмережах поширили світлину, як може виглядати колишній кінотеатр "Україна" після реконструкції.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві обрали підрядника для капітального ремонту кінотеатру "Київська Русь". Замовником реконструкції є комунальне підприємство "Київкінофільм". Переможець тендеру готовий виконати капітальний ремонт споруди за понад 287,7 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у Києві відбулося обговорення концепції та стратегії розвитку культурного центру. Під час обговорення представили проєкт оновленого артцентру "Братислава". Його планують зробити багатофункціональним та інклюзивним культурним простором на базі однойменного кінотеатру.

Читайте також, мер Києва Віталій Кличко розповів, коли відкриють кінотеатр "Київ".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися