Мешканці села під Києвом вкрали бензовоз та зливали бензин під носом окупантів

Як ворожий автомобіль допоміг врятувати поранених цивільних та літніх людей

У березні мешканці окупованого тоді села Димер викрали у російських військових бензовоз, а паливо злили та роздали. Історію розповіли під час національного телемарафона, передають "Коментарі".

З відкритими дверима та пробитим колесом мешканка села Димер Світлана відігнала бензовоз російських окупантів з місця, де велись бої та поряд стояла ворожа техніка. Оскільки досвіду керманича вантажівки вона не мала, звернулася за допомогою до сусіда.

Сусід Світлани Валентин Грищенко раніше працював водієм у пожежній частині та знав, як кермувати бензовозом. "Вона відігнала його трохи з дороги, всьо, далі поїхали по полю", — каже Валентин.

Мешканці села Димер здолали декілька кілометрів, оминаючи блокпости російських військових. Заховали бензовоз неподалік своїх будинків у лісосмузі. Для того, щоб окупанти не чіпали вантажівку, вигадали маскування.

"Брезент там був, зроблений під будку, накрили і табличку "Заміновано" приліпили, щоб ніхто. За всю окупацію рашисти бачили його, але боялись підходити до нього", — розповів Валентин.

З російського бензовозу злили декілька тисяч літрів пального та роздали на потреби мешканців, в лікарню та будинок для літніх людей, хоча спочатку хотіли спалити. Тоді у населеному пункті не було світла, тому пальне було на вагу золота.

"Роздавали, скільки могли. На лікарню десь 800 літрів пішло, на будинок для літніх людей, каністрами, літрів 300 теж було, на п’ятиповерхівку давав, на кочегарку давав", — згадує Валентин.

Вантажівка простояла у лісосмузі весь час окупації села Димер. Тоді у місцевій лікарні було чимало поранених цивільних, а палива на генератори залишалося на лічені дні.

Головна лікарка Димерської центральної селищної лікарні Тетяна Давиденко прокоментувала цю допомогу: "Питаю, де взяв, а він мені каже: "Вкрав". І сміється. Каже: "В кацапів вкрав, вкрали спочатку бензовоз, а потім злили з нього соляру". Це на 10-12 днів роботи генератора. У лікарні лікували поранених, приймали пологи".

Після деокупації Валентин разом зі Світланою показали українським військовим, де стоїть бензовоз. Тепер ця вантажівка заправляє техніку Збройних Сил України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві затримали двох мешканців столиці, що організували канал збуту боєприпасів та вогнепальної зброї. Подробиці проведеної спецоперації — в нашому матеріалі.

Читайте також, що розповіли мешканці села Катюжанка про життя в окупації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися