Об’єкти культурної спадщини у столиці знищують: в КМДА назвали причину

Чому у Києві знищують об'єкти культурної спадщини

У Києві почастішали скандали зі знесенням чи ремонтом об'єктів культурної спадщини та історичних будівель. Варто згадати знесення садиби Зеленських чи ремонт Бессарабського ринку. Експерти зазначають, що такі ситуації створюють зумисно. А у Київській міській державній адміністрації повідомили своє бачення розв'язання проблем міста, повідомляє портал "Коментарі".

У КМДА переконані, що для ефективного процесу охорони культурної спадщини необхідні злагоджені дії всіх гілок влади та додаткові механізми захисту об’єктів культурної спадщини.

Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко на засіданні спеціальної групи із захисту об'єктів культурної спадщини розповіла, чому виникає геноцид культурної спадщини.

Головна причина - відсутність достатніх важелів впливу на рівні міста та належного покарання за знищення чи доведення до руйнації історично важливих об'єктів.

“Закон у нинішньому вигляді не дає місцевій владі ефективно захищати своє історичне надбання та й дуже ліберальний до порушників, які за знесення або псування історичної будівлі сплачують смішні штрафи”, - зазначила вона.

За словами посадовиці, щоб захистити об'єкти культурної спадщини, потрібно: 

  • надати міській владі дозвіл на примусовий викуп об’єктів у випадку, якщо власник не виконує необхідні пам’яткоохоронні процедури,

  • посилити відповідальність власників таких об'єктів - “як мінімум штрафи треба збільшити в десятки, а то й в сотні разів”, - пояснила Ганна Старостенко,

  • на місцевому рівні напрацювати інструменти, завдяки яким можна пришвидшити надання об’єктам відповідного статусу.

“Вагомим важелем можуть стати рішення Київської міської ради, що забезпечать створення нових механізмів захисту нашої спадщини”, - зазначила вона. 

До наступного засідання представники робочої групи мають надати пропозиції щодо нових механізмів захисту пам'яток та цінних історичних об'єктів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у столиці під загрозою чергова будівля культурної спадщини.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися