Даваймо змінимо адресу. Огляд петицій на сайті Київради щодо перейменування київських топонімів

"Коментарі" дослідили, які саме назви вулиць, на думку киян, варто змінити.

Ми обрали лише ті петиції, під якими ще є час поставити свій підпис.  

Декомунізація на марші

№10535 Перейменувати "Проспект героїв Сталінграда" на "Набережну Славутича" або іншу нейтральну чи українську назву.

12 квітня Василь Бабич запропонував змінити назву одній із найбільших транспортних магістралей житлового масиву  Оболоні. Бо, на його думку, нинішня "містить у своїй назві згадку про Йосипа Джугашвілі (кличка – "Сталін"), керівника СРСР, одного з організаторів Голодомору та інших злочинів, таких як колективізація, русифікація, співучасть в розв'язанні другої світової. Бо, зазначає Бабич "під дію закону про декомунізацію ця назва не підпадає. За часів початку забудови ж/м "Оболонь" ця вулиця мала назву "Набережна Славутича" і одним із варіантів вирішення питання було б повернути їй таку назву".

Поки зібрано 28 підписів.

У цьому задумі він не поодинокий.

26 березня Станислав ‌Лагуцкий створив петицію №10490  щодо "Проведення декомунізації у назвах вулиць в столиці. Перейменувати вул. Героїв Сталінграду, проспект Правди".

"Чого не виконується закон про декомунізацію?, - запитує автор петиції. "Героїв Сталінграда - це назва звіра, котрий знищив десятки мільйонів українців.  "Проспект Правди" - названий в честь рупора комунізму газети "Правда". Чиновники відбріхуються, говорять, що не в честь газети, але ми знаємо, коли його назвали".

Поки петиція набрала 1% від необхідної суми голосів -146 підписів.


Чим не догодили київські підпільники?

№10475 "Перейменування вулиці "Сім’ї Хохлових" в місті Києві"

14 березня  цю петицію розмістив Любомир Соченко. У пояснювальній довідці він наголосив, що  хохол — зневажлива назва українця. Від цього слова походять і образливі російські назви України — "Хохляндия, Хохландия та Хохлостан". Це слово уживається для висловлення зневаги та образи українців.

І тому вважає, що "принизливо мати назви вулиць, що мають це слово у своїй назві".

За місяць його підтримали 29 осіб.

Довідка "Коментарів" - Хохлови (брат і сестра) - учасники антинацистського підпілля у Києві під час радянсько-німецької війни. Обидва страчені гестапівцями у 1942 році.

Віктор (1912-1942)  - начальник цеху заводу "Більшовик", під час війни був заступником секретаря Київського підпільного міськкому КП(б)У. Перепохований у 1971 році на Лук'янівському цвинтарі

Олександра  (1916-1942)  - зв'язкова Київського підпільного міськкому КП(б)У. Могила на Лук'янівському цвинтарі символічна.

 

Киянин, професор медицини VS дзвона російської революції

Старший науковий співробітник Інституту Амосова, родичка академіка Юрія Кундієва, Анастасія Кундієва пропонує "Перейменувати вулицю Герцена на вулицю академіка Ю.І. Кундієва", петиція №10470.

Вона зазначає, що пам’ять про киянина і видатного науковця "слід зберігати і шанувати".

Академік Юрій Ілліч Кундієв (1927-2017) – один з організаторів сучасної системи охорони здоров'я, засновник української школи медицини праці, лідер біоетичного руху в Україні, фундатор Національної Академії медичних наук України. Його творчий доробок становить понад 500 наукових праць - понад 30 монографій, посібники і підручники. Серед його учнів понад 50 докторів та кандидатів наук, які сьогодні очолюють інститути, лабораторії та кафедри.

Професор багато уваги наділяв проблемам гігієни праці в сільському господарстві, вивчав токсикологію пестицидів та безпечне їх використання, активно займався проблемами реабілітації ліквідаторів аварії на ЧАЕС. З перших місяці АТО на базі Інституту медицини праці НАМН України ("Інститут медицини праці імені Ю.І. Кундієва НАМН України"), який він очолював, був відкрий один з перших центрів реабілітації військових.

За півтора місяця з її думкою погодилося 53 особи.


Раніше "Коментарі" спробували розібратися, чому варто залишити радянську мозаїку на стінці гімназії на Русанівці.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Александр с Востока

17 квітня 2021, 01:14

Придурки. Больше не чем заняться. И так уже декоммунизировались ниже плинтуса !!!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися