Мешканців Києва та області попередили про приховану загрозу в продуктах

Чим небезпечні нітрати в ранніх овочах та фруктах

Перші овочі, особливо тепличні, можуть нести загрозу, адже містять велику кількість нітратів. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію ГУ Держпродспоживслужби у Київській області. 

“З кожним роком все менше і менше овочів і фруктів, про які можна сказати – екологічно чисті на 100%”, - зазначили у Головному управлінні та розповіли про проблеми, які можуть викликати нітрати.

Нітрат – це сіль або ефір азотної кислоти, який застосовується в якості добрива та у виробництві. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю.

Основним джерелом надходження до організму людини нітратів є овочі й фрукти (70-90% від загальної кількості).

Різні овочі здатні по-різному накопичувати нітрати. Приміром найбільше нітратів (1000-7000 мг/кг) накопичує: зелень (салат, шпинат, рукола, кріп, петрушка, щавель, кінза), листова капуста, зелена цибуля, редис, буряк.

Значно менше нітратів (200-600 мг/кг) може міститися у: картоплі, капусті, моркві, огірках, перці, кабачках, гарбузі, редьці, хрону.

Найменше нітратів (80-100 мг/кг) накопичують: бобові, помідор, цибуля, диня, кавун, деякі фрукти.

При цьому варто пам'ятати, що нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів:

  • найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;

  • в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;

  • в листі капусти нітратів на 60-70% менше, ніж в качані. Його не радять давати дітям;

  • в шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті. Тож не варто виїдати кавун близько до шкірки, особливо дітям;

  • незрілі овочі й фрукти містять у два-три рази більше нітратів, ніж спілі;

  • огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії та має найбільшу концентрацію біля шкірки й у самій шкірці.

“Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а їх продукти окислення – нітрити, що утворюються, як під дією високих температур (кип’ятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Нітрити добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина отруєння. Щодо безпечної для людини дози, однозначно відповісти на це запитання важко. Все залежить від індивідуальних особливостей людського організму”, - попередили у Держпродспоживслужбі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мешканців Києва попередили про потенційно небезпечні продукти.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися