Термінів, відведених для навчання, недостатньо для повноцінної участі у бойових діях

На думку експертів, навчання має проводитися довше і в деяких бригадах новоприбулих тренують додатково

В Україні триває мобілізація і у новому законі визначено терміни проходження навчання мобілізованих. Інформація, озвучена нардепом від "Батьківщини" Валентином Наливайченком щодо скорочення цих термінів, викликала ажіотаж. Портал "Коментарі" попросив експертів прояснити ситуацію.

Про реальну ситуацію з підготовкою розповів політолог, боєць підрозділу ГРІМ, 41 ОМБр Кирило Сазонов. За його словами, зараз ніхто із заступаючих на службу не вирушає одразу до бригад. Не має значення – бойові чи тилові. Усі проходять навчання в обов'язковому порядку.

“Навіть якщо бригада на тебе чекає, у тебе є бойовий досвід, статус учасника бойових дій, але ти не був на контракті або не був мобілізований – все одно проходиш навчання. Місяць – це БЗВП (базова загальновійськова підготовка). Ти отримуєш за цей час військову спеціальність – стрілець. Так було і так. Потім ти вирушаєш на додаткове навчання за відповідною військово-обліковою спеціальністю. І там терміни залежать від цієї спеціалізації. Найкоротша – військовий водій авто. Два тижні. При тому, що в тебе є права та досвід водіння. У кулеметників, танкістів навчання триває два місяці. У зв'язківців, операторів дронів – ще довше”, – уточнив військовий.

За його словами, і після БЗВП, і після профпідготовки проводяться іспити для підтвердження кваліфікації.

Кирило Сазонов зазначив, що водіям з досвідом водіння вантажного автомобіля звикнути до військового транспорту за два тижні цілком можливо. “Що стосується БЗВП, якщо ти не займаєшся господарськими питаннями, не ходиш у наряди, не заготовляєш колоди, не будуєш що-небудь – місяця активної підготовки під керівництвом досвідчених, з бойовим досвідом інструкторів, вистачає. Але в нормальних бригадах, як, наприклад, наша 41-та (яка брала участь у боях під Куп'янськом, а зараз бореться у Часовому Яру), після навчання все одно відправляють новоприбулих на свій полігон – і тренують додатково”, - розповів боєць підрозділу ГРІМ.

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець припускає, що термінів, відведених на навчання цивільних осіб, замало. “Справді, згідно з новим законом, особи, які не проходили військову службу, відбувають на навчання як мінімум на 30 днів. Потім ще якийсь час їх навчають на конкретну спеціальність. Об'єктивно ж, на мій погляд, початкова військова підготовка на місяць, два, навіть три – явно замало для цивільних осіб, щоб вони могли повноцінно брати участь у бойових діях”, - наголосив експерт.

До питання навчання, вважає Ростислав Кравець, слід підходити системно. І, за його словами, такі моменти закладено у новому законі про мобілізацію. Однак тут є нюанси. “Початкова військова підготовка повертається до шкіл, до вузів. Але без належного фінансування (а воно сьогодні не передбачено), реалізувати це буде вкрай важко”, – зазначає Ростислав Кравець.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, чому повістки надсилають сімнадцятирічним.

Читайте также