На Київщині вирощують незвичайну картоплю (ФОТО)

Один із видів картоплі має фіолетовий колір, а другий — червоний

В Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук України, що знаходиться у Бородянському районі Київської області, вивели нові сорти картоплі - "Хортиця" та "Солоха". Про це в інтерв'ю "Головкому" розповів директор Інституту, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига.

За словами директора Інституту, нові сорти вивели для дієтичного харчування та підвищення імунітету. Особливістю сорту "Солоха" є підвищений вміст антиоксидантів, є дієтичним продуктом, який можна використовувати для покращення роботи та лікування травної та кровоносної системи. Також цю картоплю можна використовувати для декору страв та як природний барвник.

Сорт "Хортиця" також має відмінності від звичайної картоплі. Він також має підвищений рівень антиоксидантів, бетакаротин, лікопін, та зеаксантин.

Крім різних корисних властивостей, якими наділені нові сорти картоплі, овоч також має досить незвичайний колір. "Солоха" - фіолетова, а "Хортиця" - червона всередині.

За словами Миколи Фурдиги, для виведення цих сортів картоплі не застосовували генну модифікацію. Досягти такого результату вдалося завдяки класичним методам селекції.

Це завдяки деяким диким видам картоплі, яким притаманний подібний колір м'якоті. Вони ростуть у Чилі, Перу, Болівії, їх в їжу не вживають – це практично бур'ян. Але ці види дуже стійкі до шкідників, хвороб. Ми використовували їх гени в процесі селекції для підвищення імунітету, стійкості", - розповів Фурдига.

Також він зазначив, що Інститут картоплярства Національної академії аграрних наук України є власником генетичного банку картоплі, що налічує 3016 різних зразків.

picture

Нагадаємо, раніше сайт "Коментарі. Київ" інформував читачів про те, що на Київщині фермер вирощує незвичайні лимони. Цитрус цвіте сім разів на рік. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.

Також видання повідомляло про те, що в Бучанському районі області фермери встановили новий рекорд України, виростивши гігантську ягоду лохини. Серед ягід – це перше зафіксоване досягнення в Україні. Докладніше про це читайте у матеріалі на нашому сайті.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися