У Голосієві сказ у лисиці. В Дарниці свиняча чума

Поки кияни сидять на карантині через коронавірус, тварини теж почали хворіти інфекційними хворобами.

 

Африканська чума

22 квітня у лісопарковому господарстві Дарницького району на межі Київської області знайшли труп дикої свині, зараженої африканською чумою. Тушу зараженої тварини хтось привіз і викинув. Як повідомило Головне управління Держпродспоживслужби у Києві, труп дикої свині вагою близько 200 кг, який почав розкладатися, побачили на узбіччі дороги. Зважаючи на положення туші, шматок тканини з плямами крові, фахівці припускають, що її вивантажили з автотранспорту. Отже, тварина загинула в іншому місці. Лабораторний аналіз виявив ДНК вірус африканської чуми свиней.

Для людини цей вірус безпечний, а от для свиней, диких і свійських, смертельний. Вакцини і методів лікування не існує.

Африканська чума свиней хвороба в Україні порівняно молода. Уперше африканка свиней з’явилася в країні влітку 2012 року на приватному подвір’ї в Запорізькій області.

Проте, країна вже втратила сотні тисяч п’яточків від неї. Бо, у випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней. Літом 2015 на агрокомбінаті "Калита", що під Києвом, забили 60 тисяч свиней. Підприємство так і не відновилося після таких збитків.

Польща будує сітчасту стінку на кордоні з Україною та Білоруссю, аби дикі свині не мігрували на її територію. Якщо в країні щириться епідемія АЧС, то можуть заборонити експорт не лише свинини, а і зерна, бо африканка може передаватися через збіжжя, якого торкнулося хвора тварина.

 Цього року це перший випадок АЧС в Київському регіоні. Торік хворобу виявляли тричі – у Білоцерківському районі, с. Глушки, "Агрофірма Глушки"; у  Фастівському, с. Триліси, ферма "АСКОН-2007"; і  в Кагарлицькому на території мисливських угідь поблизу с. Балико-Щучинка – тоді відстрелили  7 диких свиней.

 

Сказ

Сьогодні, 26 квітня, Київське управління Держпродспоживслужби повідомило, що 19 квітня у відділ по боротьбі зі сказом тварин був доставлений труп лисиці.

"З’ясовано, що 17 квітня тварина забігла на подвір’я у Голосіївському районі та сховалась під дошками. У той самий день ця лисиця вкусила жінці, яка проходила біля цих дощок, після чого тварина знову сховалась", - йдеться у повідомлені.

Наступного дня лисиця здохла, дослідження показали, що тварина хворіла на сказ.

Жінка отримує лікування

Фахівці служби нагадують, що щорічно треба від сказу вакцинувати домашніх чотирьохлапих.

Враховуючи те, що Київ із усіх боків межує з лісопарковими зонами, які мають численні резервуари збудника сказу (лисиці, єнотовидні собаки), необхідно уважно ставитись до здоров’я власних тварин а також тих, що проживають поряд.

 

"Коментарі" раніше повідомляли, що Київ найближчим часом може покинути "червону зону" карантину

Джерело: http://kyiv-dpss.gov.ua/


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися