Коронавірус та судини: про наслідки для здоров’я розповіли кардіологи Києва

Деяким людям, що перехворіли на COVID-19, потрібна тривала реабілітація для серця та судин

Коли людина перенесла коронавірус й начебто немає скарг, а в організмі вже започаткувалися процеси, які можуть стати незворотними, є найнебезпечнішою ситуацією. Про наслідки перенесеного COVID-19 розповів завідуючий відділення клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Києва Андрій Капталан.

За його словами, у молодих пацієнтів, після перенесеної коронавірусної хвороби з’явилися скарги на серце.

"Хай це буде, для прикладу, спортсмен. Та ж сама картина — він перехворів дуже легко, без температури, але  коли лікар дивиться, на УЗД серця, наприклад, ми можемо бачити запальні процеси у м’язі або у плевральних порожнинах рідину, без температури", — розповів лікар-кардіолог.

Не можна сказати, що наслідки перенесеного COVID-19 у всіх протікають однаково, додав медик.

"Профілактичні огляди після того, як людина перенесла коронавірусну інфекцію, можуть насправді врятувати не одне життя. Прості три елементи кардіологічного огляду — це спілкування з лікарем, кардіограма й УЗД серця — вони здатні помітити ті зміни, які в перспективі можуть стати незворотніми", — зазначила лікарка-кардіолог Олександра Телегузова.

Серед незвичних скарг пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, з’явилися нічні запаморочення, додала лікар.

"Дуже часто ми чуємо скаргу про те, що після COVID-19 у людини вночі раптово з’являються виражені головокружіння, які тривають до 5-10 хвилин, й вони не купуються нічим — ані зміною положення тіла, людина відчуває себе погано, й в неї виникає панічна атака внаслідок того, що головокружіння неможливо нічим приборкати. Це також є проявом коронавірусної інфекції, яке може виникати навіть у віддаленому періоді", — розповіла лікарка-кардіолог.

Що насправді відбувається з організмом людини після коронавірусної хвороби можна дізнатися через рік або більше, вважає вона. На дослідження потрібен час, додала медик.

На усі прояви наслідків перенесеного COVID-19 треба звертати увагу, наголосив завідуючий відділення клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Києва Андрій Капталан.

Посткоронавірусні ускладнення фіксують й лікарі-онкологи. Про нову тенденцію розповів завідувач поліклінічного відділення Київського міського онкологічного центру Володимир Базась. За словами онколога, у перехворілих на коронавірус почали з’являтися випадки повторної появи пухлин у пацієнтів в ремісії. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися