Як розуміти, що у вас постковідний синдром: перелік симптомів

Лікарі назвали симптоми постковідного синдрому та методи реабілітації

Сімейна лікарка, що веде приватну медичну практику, Олеся Гетьман розповіла, як визначити постоковідний синдром на своїй сторінці в Facebook.

Ті, хто перехворіли на коронавірусну хворобу, можуть мати неприємні симптоми протягом тривалого часу та спостерігати в себе погіршення стану здоров'я. За статистичними даними, в кожного п'ятого пацієнта спостерігається постковідний синдром.

Серед симптомів такого синдрому: швидка втомлюваність, відчуття виснаженості, дратівливість, слабкість, підвищення температури тіла, "туман у голові", головний біль, біль у м'язах, суглобах, шум у вухах, серцебиття, порушення сну, погіршення зору, сльозливість інші.

Такі симптоми можуть виникати не лише в людей старшого віку, а й в молодих та навіть дітей. Причинами може бути протікання запалення в тканинах організму, важкий перебіг COVID-19 та значна кількість медикаментів, які людина вживала, наявність супутніх захворювань, циркуляція імунних комплексів.

Якщо у вас є перераховані вище симптоми - зверніться до сімейного або лікуючого лікаря. Можливо, вам потрібно буде пройти додаткове обстеження, щоб з'ясувати, чи немає у вас ускладнень після хвороби.

Як правило, лікар вимірює температуру, тиск, пульс, рівень насичення крові киснем. Також може призначити зробити базові аналізи: загальний аналіз крові з оцінкою лейкоцитарної формули, загальний аналіз сечі; аналіз на електроліти (К, Na Cl), СРБ, D-Димер, феритин. Додатковими можуть бути аналізи на ферменти печінки, ниркові проби, дослідження гормонів щитоподібної залози, рентген грудної клітки (РГ), кардіограма (ЕКГ).

До програми реабілітації слід включити: активність на свіжому повітрі (ходьба, біг), плавання, дихальну гімнастику, тренування з ваговими навантаженнями. Втім, лікар наголошує, що починати треба з низької інтенсивності і поступово збільшувати інтенсивність і тривалість фізичних вправ.

Як повідомляв портал "Коментарі", в Києві можна щепитись бустерною дозою вакцини від коронавірусу у будь-якому пункті, де проводять вакцинацію проти COVID-19.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися