У Києві запрацював пілотний проєкт з фармацевтичного страхування

Що це за державна програма, та як вона працює

У Києві та ще кількох українських містах запустили пілотний проєкт з фармацевтичного страхування. Про нову державну програму розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, передають "Коментарі".

В Україні впроваджують інструменти відшкодування витрат на лікарські засоби. Зараз оформити поліс фармацевтичного страхування можна у Києві, Сумах, Харкові, Одесі, Запоріжжі та Рівному. Радуцький зазначив, що за два місяці цією послугою скористалися небагато людей.

Страховий поліс за новою державною програмою коштує від 120 до 400 гривень на місяць. Ціна залежить від віку застрахованої людини. Поліс покриває відшкодування коштів на лікування 250 захворювань до 20 тисяч гривень на рік. Отримати виплати по кожній з нозологій виплата не більше двох разів на рік. Страхова компанія компенсує за полісом 80% вартості медичних препаратів.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я Михайло Радуцький розповів про механізм виплат. Для отримання компенсацій пацієнт повинен звернутися до сімейного лікаря, який призначить ліки через електронну систему охорони здоров’я, або за програмою "Доступні ліки", або за страховим полісом.

"Препарат призначається за діючою речовиною. Система автоматично, з урахуванням протоколів лікування, запропонує декілька варіантів лікарських засобів. Далі пацієнт отримує СМС з інформацією, в якій аптеці (сьогодні – близько 4 тисяч аптек вже є учасниками проєкту) можна отримати препарати", — повідомив Радуцький.

Найближчим часом в Україні планують розширити кількість міст, які беруть участь у пілотному проєкті та знизити вартість страхового полісу. До програми мають намір залучити максимальну кількість закладів первинної медичної допомоги та аптек. Проте ще не затвердити протоколи лікування для всіх нозологій, без яких неможлива системна взаємодія між страховиками та лікарнями.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у столичних медичних закладах існує заборгованість із виплатою заробітних плат за січень. В мерії Києва наголосили, що зараз через брак фінансування з боку НСЗУ у Києві накопичились борги з виплатами зарплат у двадцяти лікарнях столиці.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відвідав медичні заклади Києва, де цікавився станом виплат підвищених заробітних плат. Подробиці — в нашому матеріалі.

Джерело: https://t.me/radutsky/1584


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися