У Києво-Печерській лаврі тривають перевірки: подробиці

Що відомо про ревізію корпусів-пам’яток

У Києво-Печерській лаврі триває робота комісії Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП). Про це розповів очільник відомства Олександр Ткаченко, передають "Коментарі".

"Комісія МКІП в лаврі продовжує свою роботу. У підсумку проведеної роботи за квітень у користування держави було повернуто третину від всієї кількості майна, що перебували в безоплатному користуванні УПЦ МП", — повідомив Ткаченко.

За його словами, лише за перші два дні роботи у травні Комісія з прийому-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" передала у користування заповіднику 16 корпусів. Мова йде про пам'ятники національного та місцевого значення.

Серед пам'яток, в яких було проведено огляд:

·       келії Гостинного двору, будинок господарський,

·       лікарня Гостинного двору з церквою Богородиці Всіх скорботних радість,

·       галерея на Ближніх печерах та Дзвіниця на Ближніх печерах,

·       вхід до Галереї Ближніх печер, сторожка Гостинного двору,

·       підпірна стіна Дебоскета та ротонда підпірної стіни Дебоскета,

·       лікарня з церквою, водонапірна вежа та інші.

"Дякую колегам за роботу. Та продовжуємо працювати. Державне майно буде повернуто до свого законного власника", — резюмував міністр культури та інформаційної політики України.

Довідка:

·       Данило Ісаакович Дебоскет 1703 року народження. Це російський військовий інженер французького походження, генерал-аншеф. Він народився у сім'ї французьких емігрантів у Бранденбурзі. Пройшов курс навчання інженерної справи та математики. У 1726 вступив на російську військову службу в чині поручика в Псковський піхотний полк, з 1730 — полковий квартирмейстер. З 1731 року — інженер-капітан-поручик, залучений до роботи над планом Москви, проте вже наступного року спрямований на роботу над українською оборонною лінією напередодні нової війни з Туреччиною.

Під час російсько-турецької війни у кампанії Дебоскет у 1737 році брав участь у взятті та захисті фортеці Очаків. У 1738 отримав чин інженер-майора, в 1739 брав участь у Хотинському і Молдавському походах як "головного інженерного офіцера". Після закінчення війни з Туреччиною брав участь у вдосконаленні українських фортець, з 1743 року інженер-підполковник.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що дзвіниця Києво-Печерської лаври вперше за час повномасштабної війни відкрилася для відвідувачів. Піднятися на Велику лаврську дзвіницю Києво-Печерської лаври можна щодня з 10:00 до 18:00. Вартість квитка становить 150 гривень. Під час повітряної тривоги відвідувачі можуть спуститися в укриття на першому поверсі дзвіниці. 

Нагадаємо, що скандального настоятеля Києво-Печерської лаври Павла підозрюють у співпраці з окупантами

Читайте також, який безлад побачила комісія побачила у Києво-Печерській лаврі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Olexander

5 травня 2023, 09:08

Да, давайте їм огляд, перевірки, слідчі дії. Поки вони усе звідти вкрадуть та вивезуть, тоді за недостатніми доказами запихнете їм у мерседес труну з залишками Іл'ї Муромця. Залишиться потім Печерська Лавра тільки зі своїми тунелями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися