У головному храмі Києво-Печерської лаври проводять 3D-сканування: з якою метою (ФОТО)

У столиці розпочато оцифрування Успенського собору

У Києві продовжується процес 3D-сканування архітектурних пам'яток культурної спадщини із метою їх захисту під час війни. У столиці розпочато оцифрування Успенського собору. Про це повідомляє Національний заповідник Києво-Печерська лавра, передають "Коментарі".

Цього разу у межах проекту #SaveUkrainianHeritage спільно з командою Skeiron розпочато оцифрування Успенського собору - національної святині України та головного храму Києво-Печерської лаври.

У заповіднику нагадали, що у 1941 році собор буквально злетів у повітря внаслідок підриву. Відновлення цієї пам'ятки ускладнювалося відсутністю її деталізованого плану. Завдяки довоєнним фотографіям і спогадам очевидців вдалося здійснити унікальну реконструкцію собору.

Оцифрування собору зовні та всередині дозволить: 

- Отримати високоточні дані

- Відбудувати собор в разі пошкоджень

- Дати можливість науковцям та архітекторам вивчати пам'ятку

- Створити нові туристичні продукти

- Знайомити світову спільноту із найкращими архітектурними зразками українського бароко

Проект фінансується Європейським Союзом та має на меті захист об'єктів спадщини під час воєн та інших конфліктів.

"Культурна спадщина нашої країни, її гордість та історія — саме те, чим ми пишаємось, на чому будується національна ідентичність. Ворогу ніколи не позбавити українців історичної пам’яті!" - йдеться у повідомленні.

Як раніше писали "Коментарі", у Стоянці на території Київської області зводять новий міст через річку Ірпінь — найближчим часом роботи закінчать і рух буде відкритий. Відомо, що вирішиться питання з транспортної розв'язки Житомирською трасою. Наразі основні будівельні роботи закінчено. Усі чотири прогони лівого проїзду та інші конструктивні елементи змонтовано. Влаштовано нову систему водовідведення. Наново перебудовано підходи до мосту.

Нагадуємо, що в Києві на Співочому полі відкрився Музей українського грамзапису. Експозиція музею розповідає про історію грамзапису. Колекція складається з понад 400 одиниць основного фонду української музики на різних звукових носіях. У планах музею – розширення, культурологічні розвідки, експедиції, присвячені різним аспектам музичної культури України і Світу.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися