Російські окупанти розграбували та понівечили школу під Києвом (ФОТО)

У навчальному закладі, що росіяни використовували за штаб, підрахували збитки

Розписані стіни та дошки, сміття у кожному класі залишили російські окупанти після себе у школі в Катюжанці, яку використовували за штаб. Про це мешканці Катюжанки розповіли під час телемарафону, передають "Коментарі".

У місцевій школі в Катюжанці російські загарбники переховувались цілий місяць, поки тримали мешканців села в облозі. Поблизу навчального закладу під час окупації розрили окопи, стояв танк та інша ворожа техніка, пригадує директор школи Микола Микитчик.

Понад три десятки російських укріплень накопали росіяни біля школи в Катюжанці. В окопах ховали техніку та боєприпаси, а тікаючи з Київської області все покинули. Поруч зі школою також виявили облаштований вертольотний майданчик. Мешканці кажуть, що сюди прилітали представники "ДНР" та "ЛНР", щоб подивитись на перебіг бойових дій.

"На території школи Царьова бачили, "заступників міністрів "Л-ДНР". Вони нагороджували "За доблесть", проявлену русньою в боях під Гостомелем. Тільки вони не говорили, що їх там побили", — зазначив директор школи в Катюжанці.

Школа у Катюжанці слугувала окупантам за штаб. Сміття після звільнення від російських військ місцеві вчителі прибирали понад двох тижнів. Винесли з навчального закладу близько тисячі мішків з відходами, а сморід у класах був нестерпний.

"Вони тут їли, гадили, нічого не прибирали, розуміючи, що вони тікати будуть. В кабінеті хімії вони собі кафе влаштували. Великими буквами на дверях написано було "Кафе "Бєлочка", — розповів керівник школи.

Дошки в усіх шкільних класах російські окупанти розписали посланнями до дітей. В них вибачаються за влаштований в школі безлад та закликають дітей "не роботи помилок", бо "Україна та Росія — братні народи".

"Тут видно, що окупант ще й в школу ходив, що так розлого написано. Є просто: "Слава руським!" і матюк. Є різні побажання, на дверях: "Стой, часовой убьет!" — і там триповерхові вислови", — прокоментував директор навчального закладу.

З особливим цинізмом російські солдати знищували в школі усе українське. Карту України вирізали з карти світу, познімали портрети Тараса Шевченка з рамок, а всюди порозкладали світлини Леніна та багато російських книжок. У школі російські окупанти поцупили кілька десятків ноутбуків, процесори, смартдошки, столи, стільці та навіть кухонне приладдя.

Зі шкільного автобусу російські мародери викрутили усі запчастини, через що цей транспорт вже не підлягає ремонту. Збитки у розграбованій окупантами школі в Катюжанці оцінюють у п’ять мільйонів гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві готуються розпочати навчальний рік у школах в режимі офлайн та за необхідності збільшити кількість працюючих дитячих садків. Зараз у столиці працюють понад три десятки дитячих садків, які відвідують майже 900 дітей. До повномасштабної війни в Україні до садочків у Києві було оформлено майже сто тисяч дітей.

Читайте також, що розповіли мешканці села Катюжанка про життя в окупації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Вальдемар

5 липня 2022, 12:16

Армия мародеров, монголо-татарское иго (буряты, тувины их производные, чичи, даги, урюки) или просто орки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися