Під Києвом дітей змушували вчити напам'ять повість про Москву

Батьки школярів поскаржилися на програму української літератури, яка нагадує російську

У школі під Києвом шестикласникам викладали уривок твору за програмою української літератури про розвиток друкарства в Московській імперії за часів Івана Грозного. Це шокувало батьків, і на їхнє прохання вчителька погодилася скасувати вивчення цього матеріалу. Про це в групі "Батьки SOS" у Facebook повідомила мама шестикласника з Боярки Юстина Піддубна, передає "РБК-Україна".

Йдеться про роботу Оксани Іванченко "Друкар книжок небачених" у підручнику Олександра Авраменка "Я і світ". Вчителька задала школярам скласти план розділів твору і вивчити один абзац напам'ять.

"Можливо, за новою програмою НУШ цей твір вже прибрали. Але в старій програмі, за якою ще вчаться теперішні шестикласники, він ще є", - зазначає жінка.

У розділах розповідається про те, як Іван Федоров видавав друковані книги спочатку в Москві, а потім у Львові, а також про діяльність московського царя Івана IV, але чомусь у підручниках Московію некоректно називають Руссю, що викликає занепокоєння.

У творі також описується, як російський правитель "почав усім не довіряти і багатьох вбивати, потім покаявся і записував сотні убитих ним людей в якийсь зошит і молився за них, і друкована справа вже не розвивалася". Твір також є складним для розуміння для учнів шостого класу.

Мешканка Боярки додала, що вона та інші батьки попросили вчительку не викладати цей твір, і вона їх підтримала. Водночас жінка розповіла, що в багатьох школах цього року дітей вже навчали або будуть навчати цьому матеріалу.

Нагадуємо, що у Києві за відмову перейти на українську звільнили викладачку вишу. Викладачку кафедри статистики Київського національного торговельно-економічного університету звільнили через недотримання нею педагогічної етики та відмову перейти на українську мову під час навчального процесу.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися