На ЧАЕС у зруйнованому реакторі зафіксували ядерну реакцію: не виключають можливість аварії

На Чорнобильській атомній електростанції зафіксували тління ядерних реакцій в зруйнованому четвертували реакторі. Вчені відзначають, що процес стартував в уранових паливних масах, які поховані всередині зруйнованого енергоблока. Про це повідомляється в статті наукового журналу "Science".

Повідомляється, що сам процес поки протікає повільно, а тому є час для того, щоб розібратися і тверезо оцінити загрозу. Вчений з Шеффілдського університету Ніт Хая порівняв процеси в зруйнованому четвертому реакторі ЧАЕС з тлінням вугілля в барбекю, він зазначив, що кількість нейтронів зростає повільно і часу для запобігання загрози достатньо.

Про проблему пам'ятають і українські вчені. В Інституті проблем безпеки атомних електростанцій вивчають і спостерігають за вогнищами тління. Це робиться для того, щоб зрозуміти, згаснуть вони самі або ж потрібно буде надзвичайно втручатися.

Кількість нейтронів в реакторі та сигнал поділу регулярно відстежують спеціальні датчики. Спеціаліст Інституту безпеки атомних електростанцій Максим Савельєв заявив, що існує багато невизначеностей, проте вчені не можуть виключити можливість аварії, при цьому додавши, що кількість нейтронів зростає дуже повільно.

Вчений підкреслив, що вони мають ще кілька років в запасі для того, щоб придумати, що робити з цією загрозою. З такою ж ситуацій 10 років тому зіткнулися японські фахівці на АЕС Фукусіма в Японії після ядерної катастрофи, викликаної цунамі.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що в Києві змінять рух транспорту заради швидкої допомоги.

Читайте також про забудову Мінського масиву в Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


влад

12 травня 2021, 10:51

Будем еще долго страдать от московского эксперимента на АЭС Чернобыль!

Влад

12 травня 2021, 10:50

Поставить над укрытием буровую установку и последовательно вынимать и помещать в хранилище керны из остатков активной зоны.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися