У Київській області відкрили важливий соціальний об’єкт (ФОТО)

Як виглядає добудоване укриття у селищі Гатне

У Фастівському районі Київської області добудували другу чергу величезного укриття у селищі Гатне. Про це розповів начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, передають "Коментарі".

За його словами, на Київщині цьогоріч планують облаштувати понад сотні сучасних та комфортних укриттів в закладах освіти. Одне з таких площею майже 300 квадратних метрів добудували в ліцеї в Гатному. Це друга черга будівництва. Першу облаштували торік на площі 750 квадратних метрів. Це дозволило повністю перейти на навчання офлайн навесні 2023 року.

"В ліцеї на сьогодні в дві зміни вчаться понад тисячі дітей. Крім того, укриттям користуються вихованці дитсадка, який розташований поруч. Тому і виникла потреба розширити сховище – відремонтували решту площі підвалу ліцею. Другу частину укриття облаштовували на умовах співфінансування – субвенція з держбюджету та місцевого бюджету", — розповів Кравченко.

Посадовець зазначив, що за п’ять місяців приміщення капітально відремонтували. Облаштували ще три зали для навчань. Тепер кожен клас під час тривоги може займатися в окремому приміщенні. Є необхідні меблі, інтерактивна дошка, інтернет, сучасна протипожежна система, вентиляція та кондиціонування. Також передбачені запаси води та їжі. Гатненський ліцей також забезпечений потужним генератором.

"Укриття відповідає всім вимогам сьогодення. Це безбар’єрний простір. Для осіб з особливими освітніми потребами облаштована підйомна платформа та один із санвузлів.  Укриття подвійного призначення – крім звичних уроків, тут можна проводити гуртки та спортивні заняття", — заявив начальник Київської обласної військової адміністрації.

Укриття в позашкільний час відкрите для всіх. Сюди під час тривоги приїжджають навіть мешканці столиці. Загалом протягом 2022-2023 років на Київщині відремонтували в закладах освіти понад 900 укриттів. Наразі в області в школах та садках функціонують понад 1,2 тисяч захисних споруд.

Нагадаємо, на Київщині триває будівництво протирадіаційних укриттів для закладів освіти. Будівельні роботи виконують за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Активно ведуться роботи з будівництва споруди цивільного захисту в Узині, що в Білоцерківському районі. Споруду подвійного призначення із захисними властивостями протирадіаційного укриття зводять біля ліцею "Обдарованість".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Славутичі на території дитячого садка №8 "Теремок" розпочалося будівництво нової захисної споруди. В укритті передбачено звести монолітні залізобетонні стіни, виконати гідроізоляцію, утеплення, зовнішнє і внутрішнє оздоблення приміщень. Також під’єднати водопостачання і каналізацію, встановити системи опалення.

Читайте також, що у Київській області освітні заклади отримали десятки нових шкільних автобуси.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися