Схеми Кличка спалив Digital та підсвітив свої схеми: деталі

Земля, житло, авто, бізнес, родина або дрони та сучасні технології — час обирати та як працювати

Мер Києва Віталій Кличко не розуміє або розуміти не хоче, що відбувається та чим невдоволені люди. Чому обіцянки та рішення влади зазнають критики, розібрались "Коментарі".

Схеми в бізнесі у Києві та областях України давно не є секретами для людей. Обіцянки влади постійно зазнають критики. Змінились керівники, назви підприємств, дружини та коханки посадовців — схеми не змінились. Схеми у Києві такі ж самі, як були. Багато цих варіантів відпрацювали не в Києві. Територія — Донбас. Хто, де, на кого та в кого вчився — питання риторичне.

У мера Києва Віталія Кличка є куратор на посаді заступника — Петро Оленич. Має особливу думку та координує такі питання — земля, документи та інформація. Де народився, де вчився, де працював, які справи зараз хвилюють Петра Оленича — читайте як все починалось. Остання посада — заступник мера Києва Віталія Кличка з питань самоврядування або Chief digital transformation officer — CDTO.

Digital чи юрист в команді Кличка

Петро Оленич народився у місті Очаків, Миколаївська область, 1982 рік. Повну вищу освіту отримав за спеціальністю "Право" у 2004 році. Спеціалізація — юрист. Місце навчання — Київський національний університет культури і мистецтв.

Перша посада Петра Оленича — спеціаліст з ІТ в управлінні Міністерства юстиції України, 2004 рік. Друга — головний спеціаліст в Департаменті конституційного права Міністерства юстиції України, 2005 рік.

Наступна посада Оленича — менеджер в Департаменті житлової нерухомості компанії KDD Group N.V. або Kyiv Donbas Development Group. Засновник — холдинг "Київ — Донбас". Рік заснування — 1994. Підприємство відомо багатьма скандалами в сфері будівництва та нерухомості. Серед бенефіціарів KDD Group — Олександр Левін, брати Константіновські — Олександр та В’ячеслав та інші.

Після роботи на девелоперів Петро Оленич отримав нову посаду. Місце роботи — Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру", Київська обласна філія. Посада — заступник начальника, початок роботи — 2009 рік.

У Сумській області Петро Оленич працював на місцеву владу. Роботодавець — Державне земельне агентство, головне управління в регіоні. Посада — начальник, початок роботи — 2012 рік.

Кандидат на посаду в мерії Києва. 2016 рік

Єдиний державний реєстр України зареєстрував інформацію про фінансовий стан Петра Оленича вперше наприкінці січня 2017 року. Перша декларація показала фінансовий звіт посадовця за 2016 рік. Петро Оленич відзвітував про доходи за звітний період. Кандидат — перший заступник директора, підрозділ — Департамент інформаційно-комунікаційних технологій, місце роботи — Київська міська державна адміністрація, голова — Віталій Кличко.

Петро Оленич у 2016 році задекларував дорогі подарунки. Посадовець отримав чотири земельні ділянки. Геолокація — Богданівка, Броварський район, Київська область. Загальна площа — 6000 квадратних метрів. Вартість кожної ділянки — майже 178 тисяч гривень, загальна вартість — 707 тисяч гривень. Право на власність землі Оленич на всі ділянки отримав у січні 2016 року. Мав легковий автомобіль Volkswagen Touareg 2007 року випуску. Задекларована ціна авто — 280 тисяч гривень.

Попередня робота Петра Оленича до посади в адміністрації Кличка у 2016 році — Державна фіскальна служба України (після перейменування — Державна податкова служба). Офіційна зарплатня — 3598 гривень. Серед доходів Оленич вказав страхові виплати — 108 тисяч гривень. Виплатила гроші страхова компанія Провідна. У виправленій декларації страхові виплати — 120 тисяч гривень.

Дружина Петра Оленича Ірина Бісик у 2016 році отримала зарплатню з двох джерел. Це Вища рада юстиції та Секретаріат Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, омбудсмен — Валерія Лутківська — 4015 гривень та майже 126 тисяч гривень відповідно. Посада на роботі на омбудсмена Ірини Бісик — заступник керівника Управління з питань захисту персональних даних.

Гроші Петра Оленича та Ірини Бісик задекларовані у валюті. Подружжя у 2016 році мало готівку в доларах: Бісик — 60 тисяч, Оленич — 23 тисячі. За отримані подарунки Петро Оленич не сплатив податки. Державна фіскальна служба України не отримала гроші за землю. За кожну з земельних ділянок Оленич мав сплатити 11,5 тисяч гривень або 46 тисяч гривень за всі чотири.

Кандидат та посадовець в команді Кличка. 2016-2018 роки

У 2017 році Петро Оленич зареєстрував дві декларації, де звітував про фінансовий стан. Перша декларація посадовця за 2016 рік — кандидат на посаду в команді мера Києва Віталія Кличка. Посада — перший заступник директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій. Єдиний державний реєстр оприлюднив документ 5 березня.

В декларації майже нічого суттєво не змінилося, окрім того, що Оленич сплатив податки на землю. Мова йде про земельні ділянки. У подарунок Оленич отримав землю вартістю понад 700 тисяч гривень, сплатив податки на суму у 46 тисяч гривень.

Друга декларація Оленича зареєстрована 7 березня 2017 року. Це щорічний звіт про фінансовий стан посадовця за 2016 рік. Посада — перший заступник директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської державної адміністрації. В документі також немає суттєвих змін.

Наступна декларація Петра Оленича оприлюднена 22 березня 2018 року. Оленич знову кандидат на посаду. На цей раз він звітував за 2017 рік. Хотів отримати посаду директора. Місце роботи — Департамент з питань реєстрації Київської міської державної адміністрації. У липні цього ж року Оленич її отримав.

На посаді керівника одного з підрозділів в команді мера Києва Віталія Кличка у 2017 році Петро Оленич отримував зарплатню 28 тисяч на місяць та заробив 338 тисяч гривень за рік. Сімейна пара — Петро Оленич та Ірина Бісик — мали гроші готівкою у валюті: чоловік — 29 тисяч доларів, жінка — понад 70 тисяч доларів. Грошові активи подружжя в іноземній валюті постійно зростали.

Дружина Петра Оленича Ірина Бісик продовжувала працювати на омбудсмена України та отримувати соціальну допомогу по догляду за дитиною віком до трьох років. Зарплатня за основним видом роботи Бісик — майже 286 тисяч гривень за рік або майже 24 тисячі гривень на місяць, соцдопомога — 7740 гривень за рік.

Державна архітектурно-будівельна інспекція. 2018 рік

На початку лютого 2019 року Петро Оленич оприлюднив дві декларації — щорічну та як кандидат на посаду. У першій декларації відзвітував про фінансовий стан за 2018 рік, у другій — подав свою кандидатуру на посаду голови Державної архітектурно-будівельної інспекції (до перейменування скорочено — ДАБІ).

Обидва документи Єдиний державний реєстр зареєстрував 15 лютого 2019 року. В деклараціях Оленич вказав, що мав три джерела доходу у Києві у 2018 році. Усі посади — у підрозділах столичної мерії. Це три департаменти за напрямками — земельні ресурси, реєстрація та інформаційний.

Скільки заробив Оленич в мерії Києва у 2018 році:

·       земельні ресурси — 202 тисячі гривень;

·       реєстрація — майже 19 тисяч гривень;

·       інформаційна політика — 302 тисячі гривень.

Загальна сума доходу Петра Оленича на трьох керуючих посадах за 2018 рік становила 523 тисячі гривень або понад 43 тисячі гривень на місяць. Грошові активи Оленича та Бісик зросли: у чоловіка — 35 тисяч, у жінки — понад 80 тисяч. Гроші задекларовані в іноземній валюті — долари.

Зміни у майновому стані. 2019-2020 роки

На посаді керівника земельного департаменту в команді мера Києва Віталія Кличка Петро Оленич зареєстрував зміни у майновому стані у 2019 році. Документ оприлюднив Єдиний державний реєстр. В ньому вказано, що посадовець отримав дохід від відчуження рухомого майна. За останніми деклараціями, мова йде про автомобіль Volkswagen.

Сума доходу Петра Оленича за продаж авто — майже 352 тисячі гривень. Джерело доходу — ТОВ ВІДІ автомобілі з пробігом. Компанія зареєстрована у Києві та має власний майданчик продажів автомобілів онлайн.

Новий автомобіль, що задекларував Петро Оленич у травні 2020 року в декларації за 2019 рік, належить його дружині — Ірині Бісик. Мова йде про легковий автомобіль Lexus NX200, рік випуску — 2018. Задекларована ціна авто — понад мільйон гривень.

Петро Оленич за 2019 рік роботи у Віталія Кличка заробив понад 580 тисяч гривень. Це зарплатня — 48 тисяч на місяць. Місце роботи — Департамент земельних ресурсів мерії Києва. Зарплатня дружини Оленича Ірини Бісик в Секретаріаті омбудсмена України у 2019 році — 282 тисячі гривень або 23,5 тисячі гривень на місяць. Задекларована готівка Оленича та Бісик у цьому році — 62 тисячі та 42 тисячі доларів відповідно.

Дружина Петра Оленича Ірина Бісик у 2020 році купила землю у селі Нові Петрівці. Земельна ділянка площею понад тисячу квадратних метрів розташована у Вишгородському районі Київської області. Вартість землі — 383 тисячі гривень. Такі дані наведені у декларації Петра Оленича за 2020 рік. Нові Петрівці відомі тим, що там була резиденція колишнього президента України Віктора Януковича — Межигір’я.

Зарплатня Петра Оленича у Департаменті земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації у 2020 році становила 758 тисяч гривень за рік або 63 тисячі на місяць. Дружина посадовця Ірина Бісик заробила більше — понад два мільйони за рік або понад 190 тисяч гривень за місяць. Місце роботи — Державне підприємство СпецТехноЕкспорт, дочірнє підприємство.

Задекларовані готівкові гроші Оленича та Бісик у 2020 році — 67 тисячі та 104 тисячі відповідно. Іноземна валюта — долари. Дружина Петра Оленича Ірина Бісик також отримала страхові виплати. Платник — страхова компанія Арсенал страхування. Сума виплат — 3261 гривня.

Заступник мера Києва Віталія Кличка. 2021 рік

Петро Оленич отримав посаду заступника мера Києва Віталія Кличка. Посадовець став куратором кількох напрямків у вертикалі столичної влади. Назва посади — заступник голови Київської міської державної адміністрації з питань самоврядування. Сфера діяльності — цифровий розвиток, цифрові трансформації та цифровізація (CDTO).

Особлива думка та повноваження Оленича в мерії Києва:

·       земельні ресурси;

·       містобудування та архітектура;

·       інформаційна політика.

До повноважень Оленича у Києві також входить координація роботи Оболонської районної державної адміністрації. Посадовець доповів про свій фінансовий стан за 2021 рік у декларації. Єдиний державний реєстр України оприлюднив документ у січні 2024 року.

Родина Оленича у 2021 році отримала право на користування землею площею 265 квадратних метрів від родича. Геолокація — Нові Петрівці, Вишгородський район, Київська область. Дружина Оленича Ірина Бісик цю землю у 2021 році орендувала. Власник землі та задекларованого раніше житлового будинку площею у 133 квадратних метрів родини Оленича та Бісик у селі Нові Петрівці — родич Юрій Бранець.

Дружина Оленича у 2021 році отримала у власність землю у селі Нові Петрівці площею 769 квадратних метрів вартістю 70 тисяч гривень. Петро Оленич задекларував недобудований житловий будинок у селі Нові Петрівці площею майже 192 квадратних метрів. Це житло належить дружині. Власник недобудови — Ірина Бісик.

Будинок на землі належить Оленичу або членам його родини на таких правах:

·       приватна власність;

·       спільна приватна власність;

·       оренда;

·       інше право користування.

Дружина Петра Оленича Ірина Бісик у 2021 році купила автомобіль Volkswagen Arteron, рік випуску — 2021. Вартість покупки — майже 1,5 мільйона гривень. Також у Бісик у власності автомобіль Lexus Оленич має право користуватися цим транспортом.

Заступник мера Києва Віталія Кличка Петро Оленич у 2021 році заробив у столиці 293 тисячі гривень — Департамент земельних ресурсів та 491 тисяча гривень — Апарат виконавчого органу КМДА. Загальний дохід у вигляді зарплатні — 784 тисячі гривень за рік або 65 тисяч гривень на місяць.

У "СпецТехноЕкспорт" заплатили за роботу дружині Петра Оленича у 2021 році понад 2,6 мільйонів гривень або майже 222 тисячі на місяць. Ірина Бісик також отримала страхові виплати у майже чотири тисячі гривень. Платник — Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Арсенал страхування". Додаткове джерело доходу Бісик у 2021 році — відчуження рухомого майна. Сума — понад мільйон гривень. Платник — ТОВ ВІДІ еліт.

Коли почалася війна — повномасштабна війна. Київ. 2022 рік

У перший рік повномасштабної війни в Україні Петро Оленич продовжив працювати в команді столичної влади. Прямий керівник — мер Києва Віталій Кличко. Місце роботи — Апарат виконавчого органу Київської міської ради або Київської міської державної адміністрації. Посада — заступник мера Києва. Напрямки роботи — питання самоврядування.

У квітні 2022 року Петро Оленич купив новий автомобіль — Volkswagen Arteon 2021 року випуску. Ціна авто — 1 мільйон 233 тисячі гривень. Саме такий автомобіль торік купила дружина Ірина Бісик. В категорії "Видатки" в декларації вказав таку ж саме суму — відчуження рухомого майна. До видатків також належать правочини або право на дію (дія — вольова — правомірна — зробив правовласник або власник права, ще простіше — це угода).

Оленич купив гараж та земельну ділянку. За це майно у серпні 2022 року заплатив 136,5 тисяч гривень та 4581 гривню відповідно. Бісик мала право на власність на недобудований будинок — площа понад 190 квадратних метрів та на землю — площа понад 1000 квадратних метрів. Усе це нерухоме майно в одному населеному пункті — Нові Петрівці, Петрівська громада, Вишгородський район, Київська область.

У травні та червні 2022 року Оленич купив цінні папери. По п’ять у кожному місяці, ціна — 1000 гривень. Загальна вартість документів — 10 тисяч гривень. Ці цінні папери не підлягали передачі. Продавець — Міністерство фінансів України. Того ж року Оленич продав цінні папери та отримав дохід у 10 тисяч гривень та 1100 гривень — проценти. Покупець — Міністерство фінансів України.

У Бісик залишились акції приватного підприємства — судноплавна компанія Укррічфлот. Кількість акцій — 30, номінальна ціна кожної — 35 копійок. Акціями цієї компанії дружина Петра Оленича Ірина Бісик володіє з 1994 року. Кількість та ціна акцій не змінилась за останні кілька років.

У серпні 2022 року Петро Оленич до витрат включив нерухомість. Площа невідома. Локація також. Відома сума — понад 140 тисяч гривень. У жовтні 2022 року Оленич отримав право на новий автомобіль. Сучасна модель — Tesla Model Y, рік випуску — 2022. Оленич в декларації уточнив, що отримав право користуватися цим автомобілем тимчасово. Власником авто є інша людина.

За перший рік повномасштабної війни з російськими окупантами в Україні Петро Оленич задекларував дохід у вигляді зарплатні — майже 940 тисяч гривень або 78 тисяч гривень на місяць. Його дружина Ірина Бісик — два мільйони гривень за рік або майже 170 тисяч гривень на місяць. Додатково Бісик отримала страхові виплати. Виплачена сума — 416 тисяч гривень. Гроші виплатив новий платник — приватна страхова компанія АРКС (до перейменування — AXA Страхування).

Продовження повномасштабної війни в Україні. Київ. 2023 рік

У другому році з початку повномасштабної війни з російськими військами в Україні Петро Оленич обіймав тут саму посаду в мерії Києва Віталія Кличка. Посадовець все також — заступник голови Київської міської державної адміністрації з питань самоврядування.

Петро Оленич вказав у декларації за 2023 рік зміни в питанні житла. Власник елітного житлового будинку — дружина Ірина Бісик. Загальна площа — понад 200 квадратних метрів. Оціночна вартість — 2 мільйони 840 тисяч гривень. Грошова оцінка зроблена у квітні 2023 року. Елітне житло розташоване в селі Нові Петрівці.

У подружжя було два автомобілі — однакові торгові марки. Петро Оленич та Ірина Бісик мали Volkswagen Arteron, рік випуску — 2021. Ще один автомобіль Tesla Model Y залишився у власності іншої людини. Оленич вказав у декларації за 2023 рік, що у 2022 році, як і торік, користувався авто тимчасово.

Доходи родини Бісик та Оленича у 2023 році різко впали. Такі показники зафіксовані у вигляді зарплатні. Місця роботи не змінилися. Бісик отримала від компанії "СпецТехноЕкспорт" 296 тисяч гривень за рік або трохи понад 24 тисяч гривень на місяць. Оленич заробив в мерії Києва 729 тисяч гривень за рік або трохи більше, ніж 60 тисяч гривень за місяць.

Додатковий дохід у 2023 році отримав Петро Оленич, а не його дружина, як у 2022 році. Джерело доходу та новий платник — страхова компанія. Повна юридична назва — Товариство з додатковою відповідальністю "Страхова компанія ВІДІ-страхування або ТДВ "СК "ВІДІ-страхування". Сума страхових виплат — 48,5 тисяч гривень. Ще одне джерело доходу Оленича — продаж цінних паперів та проценти. Покупець та платник — Міністерство фінансів України.

На посаді заступника мера Києва Петро Оленич додав зміни у декларацію за 2023 рік. В один й той же день посадовець уточнив, що його дружина отримала додатковий дохід також. Мова йде про страхові виплати. Платник — страхова компанія "ВІДІ-страхування". Додатковий дохід Ірини Бісик — 159 тисяч гривень. Інша інформація суттєво не змінилась.

Остання посада, що вказала у власній декларації Ірина Бісик за 2023 рік, — директор з правових питань. Роботодавець — Дочірнє підприємство державної компанії "УкрСпецЕкспорт".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві виставили на аукціон нерухомість державного заводу "Арсенал". Власник — Державне космічне агентство України. У 2023 році Кабінет міністрів наказав провести реорганізацію заводу та зробити з заводу "Арсенал" не державне, а державне комерційне підприємство. Подробиці — за посиланням.

Нагадаємо, у Києві оцінили майно міністерств молоді та спорту та оборони. Мова йде про стадіон "Авангард" та Київський механічний завод.

Читайте також, що у Києві під час війни продали стратегічне медичне підприємство.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися